В последните дни преди Коледа традиционно сме обсебени от предпразнично

...
В последните дни преди Коледа традиционно сме обсебени от предпразнично
Коментари Харесай

Деян Василев: Инвестирането в злато е добър начин да запазите спестяванията си

В последните дни преди Коледа обичайно сме захласнати от предпразнично извършване на покупки. Колко скъпо обаче ни излиза то тази година спрямо предходната и по какъв начин неналичието на държавен бюджет ще се отрази на джоба ни?

В режим на увеличаващи се лихви и инфлация златото е потвърдило с хилядолетия, че най-малко защищава от инфлация, също по този начин забавен инструмент са облигациите на страни и компании, защото сега те носят рентабилност от 4-5-6% и допускам, че част от банките ще стартират да оферират на клиентите си и такива благоприятни условия.

Това съобщи в студиото на Euronews Bulgaria зам.-председател на Асоциацията на кредитните медиатори в България Деян Василев.

„ Хората, които държат парите си в банка, сега са с негативна рентабилност “, акцентира експертът.
Инфлацията е това гадно нещо, което по прикрит метод ни бърка в джоба.
„ Основният лихвен % на Българска народна банка сега е 1.5% - това е най-безрисковата рента в една страна. Лихвите на депозитите в банките би трябвало да са над главния лихвен %, обаче при нас депозитните лихви към момента са на нулевите нива “, разяснява още специалистът.

По неговите думи тази година коледното извършване на покупки е с сред 20 и 50% по-скъпо.

Според кредитния специалист би трябвало да планираме бюджета си по този начин, че през януари да не останем без спестявания, като тегленето на заеми за празнично извършване на покупки не са целесъобразни.
Не съветваме да се теглят заеми за изразходване – това постоянно се връща тъпкано с лихвите и месечните вноски.
„ На равнище страна има нужда в действителност да се преглежда бюджета. В някои браншове има свръхпечалби, има и повече разноски “, разяснява още специалистът и добави, че натискът за догонване на заплатите и разноските за хонорари ще продължи.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР