В последните дни паднаха рекордни количества дъжд – на годишна

...
В последните дни паднаха рекордни количества дъжд – на годишна
Коментари Харесай

Съветник в МВР: Наводненията не бяха само заради дъждовете – хората също сме причина

„ В последните дни паднаха рекордни количества дъжд – на годишна база, само че те не са рекордни за страната. Миналият век е имало сходни, в това число до 300 литра на квадратен метър. Не е единствено това повода. “

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria комисар Николай Николов - консултант на министъра на вътрешните работи, дълготраен шеф на Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, по отношение на наводненията в Северозападна България и аргументите за тях.

„ Вярно е, че интензивността на такива дъждове се усили. И ние, хората, имаме някаква причина, сходни дъждове да доведат до наводнения “, добави той.

 

Няма бедстващи хора, няма починали, потърпевши от тези наводнения. А новината, която би трябвало да ни държи напрегнат, са плануваните рискови феномени от висока активност на паднал дъжд в околните един-два дни.

Трябва да бъдем деликатни. Това, че е минало, не сме позволили починали потърпевши, е добра вест, само че не трябва да се успокояваме. Трябва да бъдем нащрек, както го вършат цялото Министерство на вътрешните работи, взаимно с локалните управляващи.

Отделни къщи не престават да се отводняват. А за какво чак в този момент? Защото не е добре, до момента в който не е изтекла водата от местността, да започнеш да отводняваш къщата. Може да направиш по-голяма пакост – да провокираш опустошение на основите.

Поради което не престават и през днешния ден отводнителните мероприятия на терен. Говорим на първо място за Северозападна България. 12 обитаеми места имаха оповестено бедствено състояние – с цел да може организацията, която основава страната, да бъде по-гъвкава, по-бърза, по-решителна. Да се помогне на хората.

Миналият век България е почнала съществени хидромелиоративни акции – изработка на насипи, затваряне на реките – с цел да се отвоюва земя за селско-стопански потребности и да се защитят къщи. Обаче, една дига, в случай че не бъде добре поддържана, а коритото – постоянно почистено, не подсигурява сигурност при такива наводнения.

 

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР