В последните дни на месец май се проведе последната четвърта

...
В последните дни на месец май се проведе последната четвърта
Коментари Харесай

Педагози от варненска детска градина се включиха в уникален проект в Италия

В последните дни на месец май се организира последната четвърта подвижност на училищен екип от варненската ДГ 44 “Валентина Терешкова “  по плана “За здрави, щастливи и сполучливи деца в детската градина “. Проектът се осъществя по Програма Еразъм +, Ключова активност 1 “Образователна подвижност за жители “, в бранш “Училищно обучение “.

Обучението бе извършено във Флоренция, Италия посредством организацията –домакин  European Teacher Academy. С обучителния курс на тематика " Стига доктрина, да играем! Забавни игри за изцяло развиване на детето “, който събра педагози от Словакия, Испания, Чехия, Кипър, България и Италия. В курса от ДГ “В.Терешкова “ участваха основен преподавател Жечка Стоянова и преподавател Даниела Чакърова. В програмата бяха прегледани следните аспекти за възстановяване на средата в детската занималня: съдействие, развиване на отзивчиви и обществени умения, игрово основано образование и геймификация, личностно израстване на подрастващите.

Общата философия на курса беше, че " играта “ от време на време се смята за неструктурирана, безцелна активност, непокътната за деца и младежи, само че в действителност има значима просветителна стойност. В игрите участниците се проектират във външни действия, които могат да бъдат употребявани, с цел да ги накарат да разсъждават върху себе си и да покачат самосъзнанието си. Децата  трябва да поддържат връзка и да си сътрудничат с другите, което способства за тяхната прочувствена и обществена просветеност. Играещите могат да се показват креативен, като в същото време съблюдават общите правила, увеличавайки способността си да се концентрират и саморегулират своето държание.

По време на курса учителите изпробваха на процедура своите умения  да употребяват игри, посредством които  да предизвикват способността за  себеизразяване на децата и учениците и персонално да преживеят  въздействието им върху самите себе си. Разширяването на опита на педагозите ще им помогне да основат по-сплотена група, взаимно доверие сред преподавател и деца, а оттова и по- удобна среда за възстановяване качеството на образование, образование и социализация.

В програмата на курса бяха включени още: сплотени игри, ориентирани към основаване на възприятие за доверие в другите, належащо за изява на детето в общността;изразителни игри, включващи описване на истории, драма и ролеви игри, учещи децата да показват себе си и да поддържат връзка с другите; релаксиращи игри, които оказват помощ на децата да се съсредоточат върху възприятията си и да порастват прочувствено.

Графика на курса бе формиран по този начин, че всекидневно да се презентират по една или две просветителни институции от представителите на участващите страни. Учителите от ДГ " В.Терешкова “ неслучайно избраха деня за показване на  България да бъде 24 май. На този ден те срещнаха европейските си партньори  със смисъла на празника за страната ни и славянските нации,както и традициите за неговото честване. С къс видеофилм те показаха забележителности от историята и красотата  на България и град Варна, и по-конкретно  системата на работа с деца в  предучилищна възраст. Подариха ръчно направени сувенири на своите сътрудници, свързани с планове на варненската детска градина за поощряване на четенето и дадоха отговор на въпросите на сътрудниците си.

Опитът, който е добит в Италия и споделените хрумвания от другите участници ще помогне на учителския екип на ДГ 44 " В.Терешкова “ да развие уменията си да проектира  по- добре игровите действия, да ръководят и понижават неравенствата посредством игра, да предизвикат спонтанното творчество и предизвикват съдействието сред децата в групата.

" С извършената последна планирана  подвижност завършваме сполучливо финансирания ни план “За здрави, щастливи и сполучливи деца в детската градина “ по Програма “Еразъм+ “. При реализирането му бяхме сложени в доста сложни условия на изключителна епидемиологична конюнктура и се радваме, че успяхме да осъществим всички заложени действия ", показа за Varna24.bg шефът на детската градина Анна Константинова.

От управлението на детското заведение благодарят за съдействието и разбирането от екипа на Центъра за развиване на човешките запаси.

" Участваме за първи път в сходна квалификационна стратегия, която беше извънредно потребна за нас. Разширихме своя светоглед в две съществени посоки:

Иновативни практики в предучилищното обучение, дейно потребление на цифрови технологии, неофициално обучение, обучение навън, учене посредством прекарване и др.;

Нови подходи за самостоятелна и групова поддръжка за работа с сложни деца-, драма игри в образованието, театрализирани игри, детска йога, за положителна занималня, и мн.др.

Новите познания интегрираме незабавно в просветителната стратегия на детската градина, а в този момент в Плана за летни действия. Приложихме през образователната година сполучливо STEAM метода, обучение навън, хрумвания от Монтесори и Реджо Емилия в разнообразни планове и начинания, по този начин, че живота на децата да е забавен и пълностоен за тяхното развиване. Разширихме потреблението на ИКТ като запаси в ръцете на учителя и цифрови играчки в образованието на децата.  Осъществихме  нови взаимни действия с родителите. Споделихме наученото на методически срещи с всички учители от нашата детска градина, млади  учители от регион Аспарухово и ДГ “Мечо Пух “- гр. Долни чифлик за по-бързо разпространение и внедряване на новаторски подходи в образованието. Участвахме в Международната конференция “Детската градина и учебното заведение на бъдещето- зелени и приобщаващи “ в гр.Шумен, където представихме новаторска педагогическа процедура, вдъхновена  от плана ни по " Еразъм+ “, допълниха от детската градина.

Стремежът на педагозите от варненската детска градина “Валентина Терешкова “ за новата образователна година, е да подобрят организацията на просветителната среда и развивайки добития нов опит, да създадат " ученето “ в детската градина– елементарно и забавно, а дребните им  възпитаници  да се усещат в нея сполучливи и щастливи деца.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР