В последните дни на изминалата година завърши изграждането на платформа

...
В последните дни на изминалата година завърши изграждането на платформа
Коментари Харесай

Изградиха платформа за гнездене на птици край Варна

В последните дни на миналата година приключи построяването на платформа за гнездене на птици в предпазена околност „ Ятата “ край Белослав, оповестиха от Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП).

Макар и с дребна повърхност (само 154 ха) Защитена местност „ Ятата “ се отличава с богато видово многообразие от птици през всички сезони. На територията ѝ са открити 208 типа птици, от които 82 са включени в Червената книга България.

От срещащите се типове 89 са от европейско природозащитно значение (SPEC). Въпреки това зоната предлага лимитирани благоприятни условия за гнездене на някои типове водолюбиви птици като речната рибарка, кокилобегача и други, чиито гнездови местообитания са прекомерно характерни. Тези типове се срещат по време на миграции, само че не гнездят или се развъждат нерегулярно с ниски числености, както в Ятата, по този начин и в прилежащо разположената по-голяма предпазена зона „ Варненско-Белославско езеро “.

Изкуствените платформи за гнездене са основни уреди, които потвърдено притеглят за гнездене птиците и усилват техните популации в избрани зони, показват от Българско дружество за защита на птиците.

В България добър образец за това са влажните зони към Бургас, където има основани няколко сходни гнездови местообитания.

От сдружението се надяват, че през гнездовия сезон птиците ще се заселят и на новоизградената платформа. В околните месеци следва построяването и на втора сходна платформа, която ще бъде ситуирана в западните елементи на Белославското езеро.

Дейността се прави в границите на план, финансиран от стратегия LIFE, в който Българско дружество за защита на птиците си партнира с Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР