В последните дни група от сайтове, обединили редакционната си политика

...
В последните дни група от сайтове, обединили редакционната си политика
Коментари Харесай

Свободата ни е скъпа, но друг трябва да я плаща

В последните дни група от уеб сайтове, обединили публицистичната си политика по волята на техните притежатели, част от които подсъдими, организират дейна акция против най-голямата медийна група у нас. „ Какво се случва в Нова телевизия? “, „ Защо притежателите уволняват публицисти? “, „ Свободата на словото е застрашена! “, гласят гръмките констатации на сътрудниците, които целят да внушат, че първата частна телевизия у нас има неизпълним проблем с част от журналистическия си състав. Освен, че тези офанзиви всъщност съставляват уронване престижа на съперник, нанасят удар и против националния капитал, написа "Труд " в просторен материал по горещата тематика.

Никога до момента против телевизия от ранга на Нова или на бТВ не се е водила толкоз яростна акция, може би и тъй като не са били българска благосъстоятелност. Има и различен значим подробност – изданията, които демонстрират нездравословен интерес към ориста на дребна част от работещите в конкурентната Нова телевизия и уеб страниците на групата, до едно са на издатели, чиито други бизнеси финансират изданията им.

Истината, несъмнено, е надалеч по-различна и последното нещо, за което в тази ситуация става въпрос е „ свободата на словото “. Новите притежатели на Нова телевизия, обвързваните с нея нишови телевизионни канали и уеб сайтове, са в правото си да търсят метод за дейно ръководство на бизнеса си, което включва усъвършенстване на разноските, които действителността демонстрира, че са били обилни. Иначе, по какъв начин да си разбираем обстоятелството, че през 2008 година Нова телевизия струваше 620 млн. евро, а 10 години по-късно бе продадена за 180 млн. евро. На какво се дължи тази фрапантна разлика в цената, всеки самичък може да си отговори, само че не е надалеч истината, че корист може да има освен при ръководството на обществени финанси, само че и в частния бизнес.

Има ли въобще проблем с “уволнени” публицисти? По скоро няма. От Нова телевизия е била освободена само Виктория Бехар, която е била на изпитателен период. Решението е пристигнало откакто се е открило, че длъжността й припокрива длъжностните характерности на още двама шефове в малкия екран. Отделен е въпросът, че заплатата й е била много висока.

Парадоксално е, че напускането на двама продуценти от “Новините” – Цветомир Семов и Диана Димова също е включено в “хибридната пропаганда” против новите притежатели на медията. За елементарния фен тези имена не приказват нищо, за сметка на това заплатите, които са получавали, надвишават съществено възнагражденията даже на водещи лица на малкия екран и са били в пъти по-високи от тези на репортерите. Кой и по какъв начин ги е оценил толкоз високо? Оказва се, че несъразмерно високите хонорари са били вероятни с помощта на някогашната шефка на новинарите в Нова телевизия Дарина Сарелска, която бе освободена от предходните притежатели, след разкритията на проверяващия публицист Васил Иванов за налагането на цензура върху негови материали.

Доста друга от тиражираната се оказва истината и за трима други кореспонденти – Миролюба Бенатова, Генка Шикерова и Марин Николов. Тримата са получили предложение да подпишат авторски контракти и възнаграждението им да бъде обвързано с работата им. Срещу това малкия екран е предложила цялостни гаранции за тяхната самостоятелност и цялостна юридическа протекция при нужда. Докато обмислят предложенията, информацията за офертата на малкия екран се появява в уеб сайтове, които в последните седмици показват преднамерено отношение към новите притежатели на Нова. Разбира се, около многото погрешна информация, за чието разпространяване способстват, сътрудниците избират да се скрият зад мантрата за “свободата на словото”, само че не и да признаят, че става въпрос главно за пари. За доста пари. За заплати, които се конкурират с възнагражденията на депутати и гонят тези на президента и на премиера. Защото най-после се оказва, че всички “уволнени” от Нова телевизия от години наред са бранели не “свободата на медиите”, колкото личните си колосални хонорари.

И с цел да бъде ясно, че зад цялата акция против Нова телевизия, явно прозират нечисти ползи, дано погледнем какво стартира да се случва с състезанието за нов общоприет шеф на Българска национална телевизия. Изданията “Капитал”, “Дневник”, “Медиапул”, “Свободна Европа”, “Клуб Зет” цялостен месец ще ни убеждават, че състезанието е нагласен, че “телевизията майка” няма бъдеще, тъй като не я ръководят посочени от техните притежатели ръководители, че “свободата на словото” у нас пропада още, и още… “Свобода”, която в действителност има своето изражение във финикийски знаци, “свобода”, която обаче различен би трябвало да им я заплаща.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР