В последните дни Европа живее в рекордни горещини. Иван Цоневски

...
В последните дни Европа живее в рекордни горещини. Иван Цоневски
Коментари Харесай

Наш метеоролог от ЕЦМ в Лондон обяви за невиждана в историята на света аномалия през юни

В последните дни Европа живее в рекордни горещини. Иван Цоневски от Европейския център за метеорология във Англия изясни, че месец юни 2019 година е най-топлият юни, измерван в миналото – и в световен мащаб, и в Европа.

„ Юни е бил с 2 градуса по-топъл от междинната температура от 1989-а до 2010 година. Това е доста, тъй като не се фокусираме единствено в регионите на горещата вълна, а е осреднена стойност и 2 градуса са извънредно доста “, посочи той, представен от БНР.

По думите му главната причина за горещата вълна в Европа е транспорт на парещ и изсъхнал въздух от Северна Африка, само че различен фактор е, че почвената влага е доста ниска в Западна и Централна Европа и по тази причина по-голямата част от слънчевата сила отива за нагряване на въздуха, непосредствено. „ Ако беше по-влажна, тогава част от тази сила щеше да отива за изпарение на водата от почвата и въздухът щеше да се нагрява по-малко “.

„ Ако съпоставим това горещо време в Европа с прединдустриалната ера от 1850-а до 1900 година, имаме повече от 3 градуса по-висока температура, в сравнение с е била тогава “, добави Цоневски. Метеорологът от Национален институт по метеорология и хидрология Марияна Попова разяснява пред БНР, че през днешния ден най-топло унас е в Северна България – във Видин, Враца, Монтана, Русе, Силистра.

„ Абсолютните температурни максимуми за нашата страна са измерени през юли “, посочи Попова и добави: „ 45,2 градуса са регистрирани през 1916-а година в Садово, Пловдивско “.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви осведомяваме в действително време какви са климатичните условия в страната
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР