В последните дни чух много версии и интерпретации за този

...
В последните дни чух много версии и интерпретации за този
Коментари Харесай

Станишев: Предлагат ни субпродукти и политически ГМО-та вместо политически разговор



" В последните дни чух доста версии и тълкования за този конгрес, проведен от Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал. Това значи, че има упования. Остава да ги оправдаем ", съобщи Станишев. Събитието е проведено от делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал.

Станишев изясни какво цели самодейността и за какво в този момент се провежда форумът за лявото.

" Защо вършим този конгрес? Искаме да покажем, че в България има потребност от прогресивни леви политики и има интелектуален потенциал за образуване и отстояване на такива. Защо в този момент? Защото Българска социалистическа партия е на дъното и сме длъжни да потърсим точка за опора, платформа на оттласкване от това унизително положение, което е и нездравословно за България, и за европейската социалдемокрация ", съобщи той. " В навечерието на приемането на бюджета и акцията за локалните избори, ние желаеме да върнем наличието в политическия диалог. Какво целим? След следващата тежка загуба, когато хората вляво са обезверени и обезверени, ние като евродепутати на левицата да събудим сила и да вдъхнем кураж на лява, прогресивна България ", заключи Станишев.

" Да стартираме от потребността от сериозен и изчерпателен диалог за политики. Сигурно незабавно ще ми опонират: " Как по този начин? Та всеки ден политици и анализатори единствено за това приказват? " На пръв взор е по този начин. Но в действителност прекомерно постоянно ни се оферират субпродукти или политически ГМО-та. Партиите си избират комфортни тематики за готовност на твърдия електорат, които прекомерно постоянно са димна завеса за безсилието да се търсят и намират действителни решения за проблемите. Има доста образци: от плашилото " Еврозона " - по какъв начин приемането на еврото ще ни лиши от народен суверенитет и ще срине стопанската система (при действителността, че нямаме парична политика поради Валутния ръб и левът е вързан с корав курс към еврото, до периодическата нервност на тематика " джендър идеология " и трети пол.

" Това са все комфортни тематики за зареждане и раздухване на страхове и прикриване на личната отпадналост, политическа и постоянно интелектуална. Докато нас, обществото, ни занимават с такива тематики, светът е в невиждана промяна - политическа, енергийна, климатична, цифрова и в непрестанното очакване на всеобщото навлизане на изкуствения разсъдък в живота ни ", добави той.

Снимка: Dir.bg, Ива Капкова

Станишев предизвести, че в случай че не стартира неотложно изчерпателен диалог по всички тези великански трансформации и провокации и не се образува дълготрайна национална политика, България дефинитивно ще се закотви в периферията на Европа, без хоризонт за бъдещето. Какво ще е то, зависи от това коя политическа вероятност ще надделее, сподели той. Докато ние се бавим, " влаковете потеглят от гарата на днешния ден към бъдещето с висока скорост ", направи съпоставяне с действителността Станишев.

" Дали дигитализацията ще е чисто пазарна - за сметка на правата на служащите, или огромният капитал ще бъде заставен да съблюдава обикновени правила за заплащане на налози и осигуровки на работещите. Ще защитим ли дребните и междинни производители от натиска на мултинационалните корпорации? Дали България ще извоюва ли почтено място в новите транспортни и енергийни коридори,или ще изпаднем? ", изреди провокациите пред страната Сергей Станишев. " Зеленият преход е неминуем, в случай че желаеме бъдеще и естествена витална среда за децата ни. Но без обществени буфери, без произвеждане на задоволителна и налична сила, той ще се провали, тъй като ще убие конкурентоспособността на стопанските системи ни и няма да е търпим за хората ", продължи евродепутатът. 

" Това са разнообразни сюжети за бъдещето ", уточни той.

Станишев не подмина и тематиката за изкуствения разсъдък с изгодите и рисковете. " Ще бъде ли вкарано потреблението на изкуствения разсъдък в стопански регулации и морални правила? ", подчертава той.

" Всички тези и доста други съдбовни тематики ни водят към нуждата от прогресивни леви политики. Пазарният фундаментализъм заплашва да отприщи всички беди и демони, които тези трансформации носят евентуално в себе си ", съобщи евродепутатът. И добави, че точно на левите хора е задължението " да хуманизираме, да очовечим и подчиним на публичния интерес, на болшинството жители тези софтуерни трансформации ". " Точно както преди повече от 100 години социалдемокрацията вкара тогавашния промишлен капитализъм в желязната клетка на регулациите, по този начин обществената страна през днешния ден би трябвало да контролира новата индустриална гражданска война ", уверен е Станишев.

На фона на действителностите и провокациите в днешния ден той обрисува къде е Българска социалистическа партия, в какво положение е партията, с какво се занимава и по какъв начин наподобява.

" Политическите димки на управлението на Българска социалистическа партия не могат да скрият невиждания отлив на доверие ", предизвести някогашният водач на партията.

" Днес не можем без болежка да приказваме за положението на Българска социалистическа партия. В най-бедната страна на Европейски Съюз имаме слаба и все по-ретроградна левица - 10% от 240 народни представители - това е рездултатът на политическата линия, която се води през последните години ", установи Станишев.

" Приказките за вътрешни и външни врагове, за конспирации, са заблуждаващи маневри, политически димки, които не могат да скрият невиждания отлив на доверие. Техническите хватки като хартиената бюлетина, да вземем за пример, не могат да компенсират неналичието на безапелационни политики ", съобщи още той.

Станишев подсети, че лявото по формулировка не може да е консервативно, а цялата ни история е борба за смяна на обществото към прогресивно развиване в полза на болшинството. " Ако нашите предшественици бяха " консервативни социалисти ", нямаше да се преборят за осемчасов работен ден, платени отпуски, пенсии и почтени условия на труд. А дамите и до през днешния ден нямаше да имат право на глас, да не приказваме за това да станат бизнесмени, министър председатели, нито даже и партийни водачи ", отхвърли Станишев неуместната концепция за ляв консерватизъм.

" Партията, която вкара България в Европейски Съюз, се отдалечи от европейската социалдемокрация и с единия крайник е лява, а с другия - при Орбан " , сподели за днешното положение на Българска социалистическа партия евродепутатът.

" През последните години сме очевидци на целенасочена деинтелектуализация на Българска социалистическа партия, която постоянно е била най-мислещата и спореща партия. Постепенно, само че непреклонно лявата политика се сведе до увеличение на пенсиите, минималната заплата и майчинските. Да, те са значими, само че надалеч не са задоволителни. И ГЕРБ, и Политическа партия го правеха в ръководството, само че това не ги прави леви, те са десни, центристи ", насочи рецензии Станишев. Той означи, че Българска социалистическа партия е хвърлена в съревнование по закостенял традиционализъм с извънредно десните на техен терен, а резултатът е налице.

" Не можем да се примирим, че партията, която вкарва България в Европейски Съюз, която имаше неоспорим престиж в европейското социалистическо семейство, се самоизолира и отдалечи от европейската социалдемокрация, и с единия крайник е тук, а с другия при Орбан ", съобщи някогашният ръководител на Българска социалистическа партия. " Такъв шпагат политически е нечуван ", заключи Станишев.

" Искам да подчертая още една характерност на лявото - обществените ни задължения в никакъв случай нямаше да се осъществят без битката за политическите и гражданските права, за повече народна власт, тъй като точно демокрацията е основна преграда против безвластието на парите и елита. Днес този терен сякаш непринудено е оставен на " градската десница ".

Убеден съм, че левите политики мога да се вършат и отстояват на всички места - от цивилен активизъм, посредством общинското ръководство, до националното и европейското равнище, за което участниците във форума ще опишат ", съобщи още Станишев. Той благодари на Биляна Боржан, заместник-председател на Групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал, както и на Джакомо Филибек, изпълнителен общоприет секретар на ПЕС. По думите му наличието им на форума е проява на угриженост и ангажираност да има мощна европейска левица в България.

" Искам да подчертая още една характерност на лявото - обществените ни задължения и права са неразривно свързани с битката за народна власт, за политическите и гражданските права, за повече народна власт, тъй като точно демокрацията е основна преграда против безвластието на парите и елита. Днес този терен сякаш непринудено е оставен на " градската десница ", установи Сергей Станишев.

Той изрази увереност, че левите политики мога да се вършат и отстояват на всички места - от цивилен активизъм, посредством общинското ръководство, до националното и европейското равнище. Днес болшинството от кметовете на левицата са оставени, сякаш, сами да се борят с политическите съперници, означи още Станишев.

" Важно е да сме уверени, че в днешния динамичен, комплициран, фрагментиран свят точно социалистите разполагаме с най-хубав честен компас и система от полезности за решение на проблемите. Уважение към всеки човек, основаване на нови благоприятни условия, работа в полза на болшинството от хората, взаимност в обществото, битката с бедността ", очерта посоките и дилемите на лявото Станишев.

" Не бива да забравяме още една линия, която през последните десетилетия е била присъща за Българска социалистическа партия. Не сектантска политика, а разговор в търсене на народен консенсус по национални цели със силата на причините ", прикани евродепутатът при откриването на Форума за прогресивни леви решения. " Бъдещето се кове през днешния ден ", сподели още Станишев.

Станишев не подмина и тематиката за войната в Украйна.

" Пред очите ни се разпростира ужасна покруса сред два народа. Тази кървава покруса би трябвало да бъде спряна ", сподели Станишев. Не може Европейски Съюз да не покаже дейности и ограничения за взаимност с Украйна и това е разбираемо, само че най-характерната линия на Европейски Съюз е намирането на действителни решения за търсене на дълготраен мир - това е лявото и наследството на Вили Бранд, подсети още някогашният президент на ПЕС.

На форума участват евродепутатите от Българска социалистическа партия, социалисти - министри от служебния кабинет, Крум Зарков, Весела Лечева и Явор Гечев, някогашният дипломат в Черна гора Меглена Плугчиева, кметове на левицата, водачът на АБВ Румен Петков, Костадин Паскалев, Кирил Добрев, доста редови и някогашни социалисти, представители на синдикатите, политолози и анализатори.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР