В последните дни български зелени активисти, подпомогнати от англичани, гърци

...
В последните дни български зелени активисти, подпомогнати от англичани, гърци
Коментари Харесай

ПП-ДБ се тресе заради нов опит на зелените да блокират инфраструктурните проекти у нас


В последните дни български зелени деятели, подкрепени от англичани, гърци и швейцарско Неправителствени организации, вършат опит да наложат цялостен надзор върху процедурите по утвърждение на плановете от национално значение. Преди две години Европейската комисия предяви иск пред Съда на Европейския съюз против България за неспазване отговорностите според Директивата за местообитания. Процедурата по това нарушаване стартира през януари 2019 година Причината е, че България дружно с още 12 страни не са създали и одобрили значим документ за запазване биоразнообразието в Европа, наименуван Специфични и подробни природозащитни цели за зоните по Натура.
Зоните по НАТУРА са огромната уязвимост на еколозите. Още през 2007 г.те съумяха да вкарат в НАТУРА над 35% от територията на страната. За това им бяха платени 9 милиона лв. от държавния бюджет. Оттогава единствено в първия програмен интервал за биоразнообразие са усвоени 700 милиона лв.. За сегашния цифрата отива над 1 милиард лв..

ЗАЩО ЦЕЛИТЕ СА ТОЛКОВА ВАЖНИ?

Въпреки насаденото от зелените мнение, в зоните по НАТУРА могат да се правят капиталови действия, в това число и строителството. Много планове бяха позволени, откакто бяха утвърдени оценките за влияние върху околната среда и оценка за съгласуемост със зоните по НАТУРА. И имаха планувани съответни компесаторни ограничения. Въпреки отпора от страна на еколозите, част от плановете в зони по НАТУРА бяха осъществени.

Подробните цели са нов огромен късмет за зелените да наложат във всяка една зона по НАТУРА такива ограничавания, които на процедура трансформират мястото в резерват. Това им дава опция за надзор върху цялата икономическа активност на 40 000 кв. километра от територията на страната.

Преди година Министерство на околната среда и водите пусна задание и поръчка за създаване на " Специфичните и подробни природозащитни цели за зоните по НАТУРА ". Зелените се явиха на нея, скрити зад консорциум с присъединяване на британската компания " Нейчър бюро " с шеф Пол Гориъп и участник различен британец - Ричард Уайт. Той е морски биолог, само че и специалист по местообитания на влечуги, земноводни и костенурки. Точно тяхното съществуване на разнообразни места провали и забави огромни инфраструктурни планове. Въпреки Брекзит, англичаните са забъркани в много публични поръчки у нас. Колко е законно това, когато става въпрос за консумиране на европейски средства, е много подозрително. 
Целта за включване на чужденците е ясна. Те би трябвало да легитимират идните забрани в зоните по НАТУРА с обяснението, че по този начин е в Европа.

Други лобисти на нашите зелени са еколозите от швейцарската Неправителствени организации - WWF. Отделно имат и сериозна поддръжка в Брюксел от Силвия и Борис Бърови. И двамата произлизат от Българското сдружение за отбрана на птиците. Сега са на значими постове в Брюксел и интензивно работят в интерес на нашите зелени, като им уреждат поръчки за милиони с непосредствено финансиране от Европейската комисия.

Зелените не съумяха да завоюват поръчката, тъй като експертната научна общественост отвън Българска академия на науките, не желае да работи с тях. Затова минаха на проект Б. Да уредят Специфичните и подробни природозащитни цели, да се създават от Природонаучния музей и Българска академия на науките. Докато Борислав Сандов и Тома Белев управляваха Министерство на околната среда и водите, дадоха 11 милиона лв. без търг или конкурс на Природонаучния музей. Там работят доста от техните деятели, в това число и зам.-директорът Стоян Бешков, който е член на Изпълнителното бюро на партия " Зелено придвижване ". От ноември 2023 г. съпредседател на Зелено придвижване е Тома Белев. В момента еколозите вършат опит за политически напън поръчката да се даде на Природонаучния музей, макар че към този момент има определени реализатори. Това води до разкол в обединението ППДБ, като от Политическа партия са изрично срещу.

Използването на зоните по НАТУРА от зелените за налагане на екологичен рекет е остарял техен способ. Също по този начин и потреблението на чужденци за оправдание и валидиране на техните планове е постоянно употребен способ. Пример за метода по какъв начин еколозите употребяват чужденци е вчерашната информация за въздуха в София. От зеленото Неправителствени организации - " За Земята ", чийто деятел е Борислав Сандов, пуснаха немец да прави проучвания за непорочност на въздуха в столицата. Заключенията на немеца са толкоз апокалиптичти, че би трябвало градът надали не да бъде евакуиран. Нещо, което изрично е опровергано от Министерство на околната среда и водите.

Ако се допусне зелените да създават Специфичните и подробни природозащитни цели за зоните по НАТУРА, ще е действителна заплахата 1/3 от страната да спре всякаква икономическа активност и продължаващото обезлюдяване да се задълбочи до невъзвръщаеми размери.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР