В последните десетилетия у нас се наблюдава тревожна тенденция за

...
В последните десетилетия у нас се наблюдава тревожна тенденция за
Коментари Харесай

Манолова: Липсата на Закон за частния фалит толерира сивия сектор

В последните десетилетия у нас се следи тревожна наклонност за увеличение на случаите на физически лица, изпаднали в трайно положение на неспособност да изплащат отговорностите си. България е единствената страна в Европейския съюз, в която липсва правна уредба и закон, уреждащ персоналния банкрут на физически лица.
Това съобщи омбудсманът Мая Манолова по време на полемика, на която бяха показани съществени оферти в построяването на бъдещия закон, съобщи БГНЕС.
„ Това е законопроект с цел да бъде очакван втори късмет на добросъвестните физическите лица. Текстовете са в изгода както на длъжниците, по този начин и на държавния фиск, тъй като огромна част от тези хора са в сивата стопанска система поради неспособността да погасяват задълженията си към банките “, счита публичният бранител.
През 2017 година просрочените заеми в България са на стойност 4,7 милиарда евро, от които необслужваните потребителски заеми са над 400 млн. евро. Става дума освен за потребителски заеми към банки, само че и към компании за бързи заеми и лизингови компании. За 2018 година към момента няма дефинитивна статистика, само че ситуацията не е по-добро, заяви Манолова.
Бившият ръководител на Народното събрание проф. Огнян Герджиков счита, че този план е добра основа за изработването на първокласен закон. Неговата рекомендация е обаче да не се бърза. „ Ние сме царе да бързаме, да не доглеждаме. Затова, нашият законодател непрестанно се самоотрича като трансформира непрестанно законите. Според последната наредба този закон би трябвало да влезе от 1 януари 2020 година – цялостен парадокс. Несериозно отношение е това “, счита изтъкнатият правист и академични учител.
За параленост Герджиков даде Германия, която е приела Закон за несъстоятелността през 1994 година като времето за влизане в действие е 1 януари 1999 година -4 години и половина да може да схване и да може да се ползва.
Препоръката на проф. Герджиков е текстовете да се изчистят редица понятия, да се почисти езикът от паразити и непотребни думи, описания, изказът да е по-стегнат.
В плана на закона се споделя, че съгласно приходите, имуществото и отговорностите на длъжника се плануват други възможности за погасяване Включват три групи решения –за оповестяване в неплатежоспособност с одобрение на погасителен проект, за оповестяване на длъжника в неплатежоспособност с разпродажба на имущество и за оповестяване в неплатежоспособност при липса на приходи и имущество.
Във всички случаи, за отбрана на кредиторите и дисциплиниране на длъжника, опрощаването на остатъка от отговорностите се планува да бъде допустимо след приключване на избран интервал от време, през който длъжникът прави частични заплащания, или се осребрява негово имущество.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР