В последните десетилетия се наблюдава активно отношение към местните културни

...
В последните десетилетия се наблюдава активно отношение към местните културни
Коментари Харесай

Празник на лютеницата в Маноле! Избират най-вкусната рецепта

В последните десетилетия се следи интензивно отношение към локалните културни запаси, измежду които е процесът за преоткриване на обичайни артикули. Изследователите означават наклонността за разбиране на приготвените по остарели предписания и технологии хранителни артикули като  поръчител за качество и природосъобразност. Налага се мнението за обичайните храни като „ същински “, извънредно вкусни и здравословни. Знанията за производството им стават все по-ценени, тъй като посредством тях се извежда и връзката на хората с предците и опита от предишното. Местната храна става знак на културното завещание, валоризира традициите на териториалната общественост и реализира връзка сред поколенията. За наслада, по нашите географски ширини, на територията на Община „ Марица “  сме от  „ вярната страна на пипера “, а от него произлиза една от най-знаковите консерви – лютеницата.
Прочетете още
Днес тя е разменна монета за носталгия, за разликата сред " домашно " и " от магазина ", за съхранението на традициите. Изглежда ни, като че ли я има от доста време и постоянно е била част от есенната, зимната и даже пролетната българска софра. Всъщност лютеницата в днешния си тип, подобаващ за продължително запазване в буркани, е нов артикул, а ултимативната рецепта " чушки и домати, патладжан и моркови по избор " е търпяла много промени и е извънредно забавна за цялостното показване на района на Община „ Марица “.

„ Празникът на Лютеницата “ за първи път ще се организира на територията на Община „ Марица “ в с. Маноле на 9 септември 2023 година и ще се трансформира в традиция за жителите на общината.

В рамките на събитието  ще се организира ревю на локални домашно приготвени  продукти.  Ще се организира конкурс за най-вкусна домашна лютеница, от селата на общината, с цел да се замерят сили  в приготвянето на обичаната бабина лютеница. Почитателите на същинските усети,  жителите и гостите на Община „ Марица “ ще могат да се насладят на разнообразни обичайни храни и художествени произведения от района, както и да схванат по какъв начин се прави лютеница и локални гозби.

Събитието се организира в осъществяване на Проект „ Празник на лютеницата “, финансиран по Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 година, съфинансирана от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони по Процедура посредством асортимент на планови оферти по  подмярка 19.2 „ Прилагане на интервенции в границите на тактики за водено от общностите локално развиване “ на Мярка 19 „ Водено от общностите локално развиване “ с контракт за безплатна финансова помощ BG06RDNP001-19.019-S2-12.01.2022 г г с Държавен фонд „ Земеделие “.

Целта на плана е да се запази и развие локалната еднаквост на основата на живото нематериално културно завещание на територията, неговата валоризация и принос за стопанското развиване, чрез консолидираното му в туристически действия и артикули.

„ Проектът има за цел да събере информация за  гастрономическите технологии, предписания и  опит за основаването на същинска бабина зимнина, която да почива на локалните познания, обичаи и кулинарен усет. Важното в тази ситуация е, че ще се употребяват локални зеленчуци и плодове, което ще покаже опита на локалните производители на качествени артикули. В  Празника на лютеницата ще вземат участие разнообразни генерации, което ще разреши и директно предаване на обичайните познания и умения на младежите от общината и гостите на събитието. Книгата с предписания ще запечата най-хубавите мостри на храната като културно завещание. Това ще разреши приобщаването на повече хора към културните обичаи на популацията на Община „ Марица “ -  Сподели Кметът на Община „ Марица “ – Димитър Иванов.

Каним всички поданици и посетители на Община „ Марица “ да споделят прекарването „ Празник на лютеницата “ на 9 септември от 11 часа в КИЦ „ Малтепе “ с. Маноле.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР