В последните десет години IT секторът е един от най-чувствително

...
В последните десет години IT секторът е един от най-чувствително
Коментари Харесай

Програмирането – достъпно и по-перспективно от всякога

В последните 10 години IT секторът е един от най-чувствително растящите и разрастващите се както в страната, по този начин и по света. По последни данни на БАСКОМ, в случай че през 2012 година новоразкритите работни места в сферата са били малко над 1500, за 2021 година те са били близо 5500. През 2011 година броят на заетите в IT е бил малко над 12 000 души, а през днешния ден - над 46 000. Прогнозите са през 2025 година броят на заетите да нарасне до над 72 000 души. В годините на икономическа рецесия, провокирана от COVID-19 пандемията, промишлеността бележи напредък, като това е най-бързо растящият бранш в България сега.

Само през 2020 година 70 софтуерни компании от 14 страни са разкрили офиси в България. Гладът за готови фрагменти с експертни познания и умения е осезателен, а опциите за вливане в бранша са повече от всеки път.

Как се става програмист?

Пътят на програмиста е изпълнен с провокации и динамично изменяща се информация, с която би трябвало да бъдем в крайник във всеки един миг. Но в действителност, съвсем като с всяко нещо в живота, и при програмирането най-важни и основни за развиване в региона са пристрастеността и желанието. Ако сигурно ги притежаваме, главната стъпка, която ни дели от крайната цел, е прекосяването през качествено образование, което е съобразено с потребностите на бизнеса и включва доста процедура – писане на код, решение на задания, разкриване и елиминиране на проблеми.

, още от основаването си, предлага професионални, практически-насочени образования в областта на програмирането, като по този метод основава мост сред образованието и бизнеса, който е основен и скъп и за двете страни – работодатели и бъдещи фрагменти.

За последните 8 години организацията организира над 2 000 образования и е основала над 70 000 часа образователно наличие. С общественост от над 300 000 курсисти, това е най-голямата просветителна ИТ институция в страната. Програмата по софтуерно инженерство и отворените курсове за ИТ експерти в СофтУни притеглят хиляди хора всяка година, а най-впечатляващи са техните истории.

Историите на триумф, в които ще се припознаеш

Откакто програмата за Софтуерно инженерство в СофтУни е реалност, през нея са минали военни, музиканти, икономисти и публицисти, архитекти, младежи, които към момента са в гимназията, само че към този момент знаят с какво желаят да се занимават, и още доста. Това единствено по себе си е доказателство, че програмирането към този момент не е недостижима реализация, а една от най-достъпните сфери за развиване, стига човек да вложи времето и напъните, които са нужни. Именно това потвърждава и необятният набор от хора, които споделят сполучливите си истории със СофтУни:

Костадин Сейменски, Software Developer: „ Завърших JS пътеката както и спомагателния курс за VueJs. Програмата на СофтУни ми се стори толкоз добра и изчерпателна, че счетох за изцяло излишно образованието ми в държавния университет и прекъснах. По това време имах огромно предпочитание да изучавам програмен език и взех решение да запиша JavaScript пътеката. Не споделям, че висшето обучение е неприятно, просто съгласно мен е извънредно незадоволително за професионално развиване. Около 2 месеца, откакто бях приключил, към този момент имах няколко оферти за работа без даже да съм изкарал и 1 ден стаж. “

Антони Данов, Web Developer: „ Научих за СофтУни от другари, които ми го предложиха като водеща самодейност за софтуерно образование в България. Причината беше, че в този миг се намирах на кръстопът, търсейки реализация като професионален музикант и сигурност за новосформираното ми семейство. Сигурност, която взех решение, че ще намеря в специалността на Web Developer. Това, че започнах да изучавам в СофтУни, ми даде нова тенденция и пристрастеност, с изключение на класическата музика, за която проектът ми беше явен. “

Тодор Филев, Full-Stack Developer : „ Завърших УАСГ, компетентност „ Строителство на здания и уреди “. Занимавах се с планиране за известно време, преди да мина към софтуерното инженерство. За СофтУни разбрах от моите другари преди няколко години, надалеч от времето, в което съм си мислил да се преквалифицирам. Изборът на пътеката ми не беше инцидентен. Когато преглеждах Basics курсовете, попаднах на преподавателите-практици и водачи в региона. Начинът, по който обясняваха нещата, беше друг от този, който до момента съм виждал. Това притегли вниманието ми и взех решение да се запиша. Мога да кажа, че съм направил доста добър избор. “ 

Георги Караманев, Frontend Team Lead : „ Моята СофтУни история стартира напълно инцидентно. Имам 14 години опит като публицист. В списанието, на което бях зам. -главен редактор, имахме графа за начинанията, които имат силата да трансформират обществото към по-добро, и по този начин се озовах в СофтУни за изявление със Светлин Наков.

Наков ми описа за начинанието в детайли и с типичния му хъс, загатна безплатните курсове, в които човек може да се допре до най-най-базовите правила на програмирането и да види дали му е забавно. Е, оказа се даже, че ми се получава. Стана ми толкоз забавно, че година и половина по-късно започнах първата си работа като front-end програмист. А през днешния ден, 4 години по-късно, към този момент имам над 30 документа от СофУни, още десетина от SoftUni Digital и SoftUni Creative. “

Всички тези сполучливи истории са почнали по еднакъв метод – посредством , входящ за цялостната стратегия по Софтуерно инженерство в СофтУни. А всички приключили курсисти се сплотяват зад едно мнение – всеки заслужава да си даде късмет, да се провокира и да опита.

Именно по тази причина първата стъпка от цялостната стратегия е изцяло безвъзмездна. Тя дава опция на всеки човек, без значение от сферата, в която работи, и уменията, които има, да се допре до света на програмирането. Курсът Programming Basics дава фундаментални познания и умения , които се трансформират в солидна основа за надграждане. Хора с всевъзможен предходен опит имат опция да се включат – нужни са единствено компютър, интернет връзка и предпочитание за приемане на нови познания.

За тези, които припознават IT сферата като своето място за реализация, програмата продължава с развиването на експертни познания и умения , както и придобиването на специалност в едни от най-търсените посоки в бранша. Сферата на програмирането и кариерната реализация в региона са по-достъпни от всеки път, а сполучливото начало е единствено на клик разстояние.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР