В последните часове на Народното събрание една от големите борби

...
В последните часове на Народното събрание една от големите борби
Коментари Харесай

Нов механизъм за минималната работна заплата - позицията на синдикатите

В последните часове на Народното събрание една от огромните битки на синдикатите и на някои политически представители се увенча с триумф. Макар и с някои условности, минималната работна заплата ще бъде 50% от междинната брутна такава за страната, по отношение на европейските рекомендации. Темата разясниха в студито " Денят стартира " Ваня Григорова от КТ " Подкрепа " и доктор Тодор Капитанов, вицепрезидент на КНСБ.

" Това трябваше да се случи, ние подкрепяхме този законопроект и няма по какъв начин някой да си намерения, че не сме удовлетворени. Но дяволът е в детайлите. Трябваше да написа " не по-малко от 50% от междинната ", тъй като действително това би трябвало да е базата - от там насетне би трябвало да се преценяват всички останали фактори, като да речем продуктивност на труда, за което приказват работодателите, или стандарт на живот, витален най-малко - това, за което приказваме ние. Всички тези фактори няма по какъв начин да се опростят единствено до междинната работна заплата ", сподели Ваня Григорова.

" За следващ път българската страна приема закони половинчато. В подтекста на въпросната инструкция за съответни минимални работни заплати в действителност е записано, че би трябвало да се дефинират заплатите като най-малко 50% от междинните. В момента Народното събрание лиши този текст от думата най-малко или не по-малко от, което в действителност дефинира пътя за една възможна последваща смяна на този текст - няма по какъв начин той да остане по този метод, тъй като в действителност не могат да бъдат блокирани, без да се дава опция за напредък на МРЗ, изчислявайки по последния механизъм ", уточни доктор Тодор Капитанов.

В момента с една минимална работна заплата за един ден се падат по-малко от 20 лева на работещия да върви на работа. Като се сложат разноските за превоз, храна, кафе - за индивида излиза по-добре да си стои у дома и да не излиза на учицата, разяснява вицепрезидентът на КНСБ.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР