В последните часове на годината може да се направи извод,

...
В последните часове на годината може да се направи извод,
Коментари Харесай

Спортната 2019-а година не бе богата на големи форуми, но на знакови събития - да

В последните часове на годината може да се направи извод, че спортната 2019-а година (извън Цар Футбол) бе богата на забавни събития и сензации, въпреки, че огромни конгреси през нея липсваха. През 2019-а година нямаше олимпийски игри, само че пък имаше международно по лека атлетика, баскетбол и ръгби, както и няколко забавни европейски шампионата. Но всичко това остана на назад във времето, когато на 9-и декември Световната антидопингова организация УАДА наказа Русия да не взе участие в интернационалните надпревари за идващите 4 години. Това значи, че руснаците ще пропуснат Олимпийските игри през 2020 година в Токио, зимната Олимпиада в Пекин през 2022 и Световното състезание по футбол през 2022 в Катар. Руснаците обаче ще бъдат позволени до европейското състезание през идната година, тъй като УЕФА не работи по разпоредбите на УАДА. Освен това страната е лишена от опцията да приема международни шампионати. Очаква се въпреки всичко всички съветски спортисти, които потвърдят, че не са имали взаимоотношения с съветската антидопингова организация РУСАДА, да бъдат позволени до присъединяване на Игрите, само че най-вероятно под безпристрастен байрак. Със сигурност на Олимпиадата няма да бъдат позволени публични представители на Русия.

В катарския град Доха през октомври се състоя международното по лека атлетика. В десетте дни на шампионата в катарската столица бяха регистрирани шест върха на шампионатите, 43 страни завоюваха медали и спортисти от 68 страни записаха най-малко 1 точка, обезпечена от място в осмицата, имаше 21 върха на континенти – двойно повече от Лондон 2017, както и 86 национални върха бяха усъвършенствани. Далила Мухамад (САЩ) завоюва международната купа с нов връх на планетата на 400 м с прочие по време на шампионата на планетата. Мухамад записа трети международен връх по време на международното състезание в Доха. Преди нея два пъти смесения квартет на Съединени американски щати на 4х400 м поправя върховото достижение. Холандката Сифан Хасан стана единственият спортист с самостоятелен дубъл от международното състезание. Родената в Етиопия атлетка победи на 10 000 метра и по-късно на 1500 метра, с цел да остане единствената с 2 трофеи от шампионата. Представителят на домакините Мутас Есса Баршим наелектризира осъществявания с аудитория стадион „ Халифа “ в Доха, спечелвайки международната купа в скока на височина пред родна аудитория. Катарецът отбрани златото си от Лондон 2017 с достижение от 237 см.

Арена международния шампионат по баскетбол за мъже бе Китай. За повторно в историята след 2006 победи отборът на Испания. Испанците надвиха на финала Аржентина с 20 точки разлика. Интересен факт беше, че иберийците победиха със международната купа още веднъж на азиатска земя. На трета позиция приключи Франция, чийто отбор сервира сензацията на шампионата, отстранявайки на четвъртфиналите любимеца Съединени американски щати.

През годината имаше европейско състезание по волейбол за мъже и дами. При мощния пол победи Сърбия, откакто на финала надви над изненадата Словения с 3:1 гейма. Именно словенците надиграха България на осминафиналите и момчетата на Силвано Пранди останаха на 11-о място. Това е и най-слабото ни показване от 2007 година насам, когато останахме осми на шампионата в Русия. При дамите още веднъж Сърбия завоюва шампионата на Стария континент. Западните ни съседки се постановиха на финала над домакина Турция с 3:2 гейма. В четвъртфиналите Сърбия отстраниха българките след 3:0 гейма. Страната ни означи триумф, като се завърна в Топ 8 на европейска сцена, откакто за последно България е стигала до четвъртфинали през 2009 година.

Сърбинът Новак Джокович завоюва купите от „ Аустрелиън Оупън “ и „ Уимбълдън “, където на финала надигра Роджър Федерер с 13:12 гейма в тайбрека. На „ Ролан Гарос “ победи нормалният обвинен Рафаел Надал, който завоюва и четвъртата купа от Големия шлем – „ Ю Ес Оупън “. Испанецът загуби в Австралия, само че още веднъж е чудовище по кортовете. Роджър Федерер се задоволи с общо три трофеи през годината, като по този начин той към този момент има 103 и се приближи на 6 от рекордьора Джими Конърс. На заключителния „ Мастърс “ шампионат в Лондон пък купата отиде при гръка Стефанос Циципас. Много мощно през годината се показа и руснакът Данийл Медведев, който взе две „ Мастърс “ трофеи и имаше най – доста победи през 2019. В новия формат на „ Дейвис къп “ успеха е за Испания, като Рафаел Надал и компания съкрушиха на финала в Мадрид Канада.

При дамите на „ Аустрелиън Оупън “ победи японката Наоми Осака, на „ Ролан Гарос “ – австралийката Ашли Барти, на „ Уимбълдън “ триумфът беше за румънката Симона Халеп, нейн втори от Големия шлем, а на „ Ю Ес Оупън “ насладата беше за канадската сензация Бианка Андрееску. Австралийката Барти беше най – добра и на заключителния тенис шампионат на женската тенис асоциация. За „ Фед Къп “ пък триумфа беше за Франция надвил на финала над домакина Австралия с 3:2 победи.

В годината, в която си отиде от този свят легендата Ники Лауда, британецът Люис Хамилтън с Мерцедес победи във Формула 1 за шести път. Така той изпревари аржентинската легенда Хуан Мануел Фанджо и се приближи на единствено една купа от великия Михаел Шумахер.

В Мото Джи Пи по мотоциклетизъм испанецът Марк Маркес с Хонда също завоюва шестата си купа в „ кралския клас “. Той има още две от другите класове – Мото 2 и Мото 3.

От Танак е новият международен първенец на рали. 32-годишният естонец с Тойота си обезпечи първа купа в историята и спря тоталната доминация на французите, които в последните 15 години, в лицето на Себастиан Льоб и Себастиен Ожие, бяха на върха.

През 2019 в Обиколката на Италия победи еквадорецът от „ Мовистар “ Ричард Карапас. Друг южноамериканец – колумбиецът Еган Бернал, стана най – младият победител в 110-годишната история на „ Тур дьо Франс “. 22-годишният играч на „ Инеос “ пренаписа по този метод историята. В Обиколката на Испания най – добър беше словенецът Примож Роглич от „ Йъмбо Висма “.

В света на бокса имаше много забавни неща, само че едно направи усещане. Американецът с мексикански корени Анди Руис – младши (на снимката) сервира една от най – огромните сензации в този спорт, откакто на 1-и юни в „ Медисън Скуер Гардън “ в Ню Йорк нокаутира международния първенец Антъни Джошуа и му отмъкна трите пояса на международен първенец. На 7-и декември в Саудитска Арабия обаче британецът си върна купите след съдийско решение, които му бяха отнети от Руис. Въпреки това успеха на 121 кг. Анди Руис ще остане вечно в историята.

Две огромни звезди в международните ски се отхвърлиха през тази година. Австриецът Марсел Хиршер и американката Линдзи Вон прекратиха кариерата си. 30-годишният Хиршер завоюва 8 Големи кристални глобуса и 6 дребни в слалома и гигантския слалом. Той остава с 67 триумфа за Световната купа. С 82 победи пък завърши кариерата си американската звезда Линдзи Вон. В последното си съревнование в кариерата Вон завоюва бронзов орден на международното състезание в Оре, Швеция. Тя е четирикратен притежател на Световната купа.

В НБА за първи път в историята купата взе Торонто Раптърс. „ Динозаврите “ затвориха мача против Голдън Стейт Уориърс с 4:2 триумфа и за първи път отбор от Канада победи с купата.

НХЛ също имаше дебютен първенец. Сейнт Луис Блус взе „ Купа Стенли “ с 4:3 триумфа над Бостън и за първи път в историята подвигна влиятелната купа. Интересен факт беше, че тимът беше финален на Нова година, само че по-късно възкръсна и победи.

И в МЛБ не останаха по – обратно. Вашингтон Нешънълс завоюва дебютна купа след 4:3 триумфа над Хюстън Астрос. Тазгодишният край ще остане в историята и с обстоятелството, че и седемте мача от серията бяха извоювани от гостуващия тим.

Ню Инглънд Пейтриътс завоюва 53-ия „ Супербоул “ и изравниха върха на Питсбърг Стилърс от 6 трофеи в НФЛ. На финала в Атланта „ Патриотите “ победиха с 13:3 Лос Анджелис Рамс.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР