В последните 5 години в страната има тенденция да се

...
В последните 5 години в страната има тенденция да се
Коментари Харесай

Коев: Последните години има тенденция 95% от изпитото вино в страната да е българско

В последните 5 години в страната има наклонност да се употребяват сред 110-120 млн. литра вино. От тях единствено 5 млн. литра е виното, което е създадено отвън територията на страната, т.е. импорт. Това сподели шефът на Изпълнителната организация по лозята и виното Красимир Коев в изявление за предаването „ 12+3 “.

„ Нещата са по този начин, тъй като мина модата на вносните артикули. Сега феновете на виното схванаха, че българското вино е извънредно висококачествено, на извънредно положителни цени и по тази причина тази конкуренция на българските питиета смазва непознатите. Няма административни лостове, които да са прилагани, с цел да се лимитира вносът “, изясни Коев.

По думите му, сега изкупните цени на гроздето са естествени. Той посочи, че износът на грозде на България не е в ниския ценови сегмент:

„ Цените са безусловно съизмерими. В момента е и комфортно, и допустимо, и елементарно да се вкара грозде от Европейски Съюз, в случай че ние нямаме задоволително количества с положително качество. България също изнася грозде всяка година за Италия. Ние изнасяме грозде, само че цените са безусловно съизмерими каквито са в Италия такива са във Франция, такива са и в България “. 

Този месец стартира интервалът на гроздобера – един интервал, особено в лозаро-винарския бранш, претрупан с извънредно доста упования, сподели Коев и добави: „ Лозарите са с упования да добият огромно количество грозде като годишна продукция, да го продадат на оптимално високи цени, а винарите тъкмо назад във връзка с цените, а във връзка с качеството – да бъде висококачествено гроздето и да задоволят своите потребности от индустриално количество “.

Директорът на Изпълнителната организация по лозата и виното изясни, че от близо 8 години лозари и винопроизводители се договарят за количеството на гроздето и нямат проблем при изкупуването: „ Започна така наречен обмисляне и договаряне много преди да стартира гроздоберната акция, още в месеците март, април, май. Самите лозарите договорят с винопроизводителите количествата грозде, които възнамеряват да добият, да вземат предплатено средства от самите винопроизводители, тъй като да не се получават обстановки, в които идва акцията, има доста грозде, само че няма на кой да го продадат “.

Коев съпостави тазгодишната годишна продукция с тази от 2014 година, която е считана за най-лошата година за последното 30-летие в бранша: „ Тази година обстановката не беше по-различна. Изключително доста градушки, имаме региони с лоза, които са напълно потърпевши, има и изумени, т.е. качеството на гроздето не е положително. След това дъждовете, които продължиха доникъде на август, сътвориха условия за развиване на доста заболявания, което в допълнение утежни качеството на гроздето. Ако в една естествена на климатични условия един лозар пръска своето грозде до 8 пъти в годината, с цел да го защищити от заболявания, тази година имаме лозови насаждения, които отидоха на 15-то напръскване, единствено и единствено да запазят гроздето “.
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР