В последните 1-2 години има все повече млади пациенти, които

...
В последните 1-2 години има все повече млади пациенти, които
Коментари Харесай

Агресивното лечение на COVID-19 води до ставни проблеми  

В последните 1-2 години има от ден на ден млади пациенти, които се нуждаят от ендопротезирне. Това заяви за предаването " Здравето на фокус “ на радио " Фокус “ началникът на Клиниката по ортопедия и травматология в болница “Токуда ", проф. доктор Васил Яблански.  Той изясни, че ендопротезиране или промяна на тазобедрената става нормално се постанова при пациенти на възраст над 60 години, само че за жалост в последните години  се виждат от ден на ден младежи, които имат потребност от ендопротезиране, поради асептична некроза на главата на бедрената кост. 

 

" По време на Ковид рецесията имаше доста нападателно лекуване на пациенти с вируса. Може би ненапълно поради нервността, може би ненапълно поради вида на вируса, пациентите бяха лекувани с доста ударни дози на стероидни препарати, които могат да бъдат подозирани за развиването на това положение “, разяснява специалистът. 

 

Проф. Васил Яблански изясни, че от към година в международен мащаб, в Съединените щати и Западна Европа, се ползва еднодневна хирургия при промяна на тазобедрената става. За благополучие тя към този момент се ползва и от самия него у нас. При еднодневната хирургия човек постъпва в болничното заведение за промяна на тазобедрената става сутринта, оперират го може да бъде изписан вечерта.раздвижването на пациента е часове след самата интервенция, а цялостното възобновяване е след към месец. 

 

Още по темата  можете да прочетете в секция " Интервю “ 

 

Росица АНГЕЛОВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР