В последни дни масово се употребява думата спекула“, без да

...
В последни дни масово се употребява думата спекула“, без да
Коментари Харесай

„Българско лято“ разясни думата „Спекула“

В последни дни всеобщо се използва думата „ далавера “, без да се коментира нищо за нейното значение и приложение.

От политическа партия „ Гражданска платформа Българско лято “ като национално виновна партия, загрижена постоянно за ползите и благополучието на българското общество ще разясним в резюме какво е далавера, по какъв начин се основава и кой има интерес от нея, кои са пострадали от нея, планувано ли е наказване за спекулата съгласно българското законодателство и налице ли е следващото безучастие от страна на способените институции.

Думата „ далавера “ има латински генезис – „ наблюдаване “, само че в актуалните публични връзки значи користна договорка за комерсиална облага, т.е. нечестна търговия за бързо замогване, учредено на препродажба, огромна разлика в цените, недостиг на артикули и други Типичен и известен синоним на думата е „ гешефт “!

Според наредбата на член 225 от Наказателния кодекс това е закононарушение и затова е наказуемо.

„ Чл. 225. (1) (Изм. – Дъждовни води, бр. 28 от 1982 година, доп., бр. 89 от 1986 година, изм., бр. 81 от 1990 година, бр. 10 от 1993 г.) Който продаде стока на цена над избраната или преди да е избрана или одобрена по открития ред или получи за услуга заплащане, по-голямо от законно допустимото, се санкционира с отнемане от независимост до две години или с санкция от 100 до триста лв..

(2) (Нова – Дъждовни води, бр. 26 от 1973 година, доп., бр. 81 от 1990 година, изм., бр. 10 от 1993 г.) Ако действието по миналата алинея е осъществено наново и е значителен случай или в случай че получената допълнително сума е забележителна, наказването е отнемане от независимост от шест месеца до три години и санкция от 100 до триста лв..

(3) (Нова – Дъждовни води, бр. 26 от 1973 година, изм., бр. 89 от 1986 година, отменен, нова, бр. 81 от 1990 г.) Който, откакто е осъден за нарушаване по член 3 от Закона за битка със спекулата, извърши същото нарушаване, преди да е изтекла една година от влизане на наказателното разпореждане в действие, се санкционира с отнемане от независимост до три години.

(4) (Нова, предходна алинея 2 – Дъждовни води, бр. 26 от 1973 година, отменен, предходна алинея 5, бр. 89 от 1986 година, изм., бр. 103 от 2004 година, в действие от 1.01.2005 г.) Който умишлено сформира погрешни сведения или показа погрешни данни за установяване цена на стока или услуга и от това са последвали или са могли да последват вреди за държавно институция или дружество, за социална организация или за жители, се санкционира с отнемане от независимост до една година или с пробация. “

Очевидно за всички, като се изключи прокуратурата, е съществуването сега на умозрителен детайл от съставомерността на действието по член 225 от Наказателен кодекс. Субект на закононарушението по член 225, алинея 1 от Наказателен кодекс може да бъде всеки, който нарушава ценовия режим, като продава артикули на цена над избраната или преди да е избрана или одобрена по открития ред, или получи за услуга заплащане, по-голямо от законно допустимото.Без значение е дали се касае до частни лица или до чиновници от държавните институции, кооперативните или публичните търговски заведения, до такива, които имат право на комерсиална активност или до такива, които реализират покупко-продажбите в нарушаване на открития режим. Тоест всеки, който продава стоките на цени над избраните или получава за услугите хонорари, по-големи от законоустановените, с цел да извлече несъразмерно по-голяма облага, за сметка на потребителите. Спекулата изкривява пазара и основава условия за суматоха измежду популацията.

Хронологията на събитията демонстрира кои политически партии участваха в ръководството на страната през последните 10-12 години и по какъв начин се разпределяха европейските дотации и помощи в земеделския бранш. Субсидираните послушковци в този момент доста пунктуално извършват нарежданията на своите някогашни настойници от държавното ръководство и основават суматоха в обществото. Изкуственото завишаване на цените на главните артикули над приблизително откритите на пазара, неналичието на изясненост за съществуването на артикули и горива в държавните хранилища и запас, а също по този начин и в частните хранилища, както и психозата, която се внушава на българския жител, приказват за добре умислен проект, водещ до събаряне на сегашното държавно управление и завръщането на бял кон на вожда, причина за днешното тежко положение на страната и пророкувал преди време втора „ Виденова зима “.

Потърпевши от допускането на това безсрамие несъмнено са българските жители. Ниските приходи на популацията, неналичието на съществени и значими медикаменти в аптеките, закриването на лечебни заведения и отделения, неналичието тук-там за деца в детските градини, високите цени на горивата и стоките от първа нужда, непостижимите сметки за режийни разноски (ток, вода, парно), нищожните и мъчно налични помощи, които сякаш се поставят, само че не се изплащат, водят до страшния извод за реализиране на ГЕНОЦИД над българското население.

Пролетното равноденствие настава на 20 март. Дано способените институции до тогава съумеят да излязат от положението на „ хибернация “ – зимен сън и безучастие, в което са изпаднали и да стартират да работят в полза на българското общество.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР