В последната статистика, предоставена от платформата Фюело“ /Fuelo/, се отразяват

...
Коментари Харесай

Цените на горивата в България: Тенденции за поевтиняване с някои изключения

В последната статистика, предоставена от платформата „ Фюело “ /Fuelo/, се отразяват забавни трендове в цените на горивата в България през последната година. Има поевтиняване на горивата като се изключи пропан-бутана и метана.

Бензин A95 –  За последната година бензинът A95 се поевтинява със скромни 2 стотинки за литър /0,76%/. Този тренд продължава и за последния месец, като цената на бензина се намалява с 11 стотинки за литър /4,03%/.

Дизел – демонстрира по-значително поевтиняване през последната година – 35 стотинки за литър /11,59%/. Въпреки това, за последния месец този вид гориво се намалява с 11 стотинки за литър /3,96%/. Тенденцията при дизела се свежда до застой на цената.

Пропан-бутан – се отразява с повишаване на цената през последната година с 7 стотинки за литър /5,93%/. За последния месец цената се повишава с още 1 стотинка за литър /0,81%/. Тенденцията тук е на повишение на цената.

Метан – демонстрира най-голямо поевтиняване през последната година – 1,1 лв. за кг /29,45%/. За последния месец, макар покачването от 9 стотинки за кг /3,86%/, продължава наклонността на поевтиняване.

Председателят на Българската петролна и газова асоциация /БПГА/ Светослав Бенчев разяснява, че настоящите трендове на цените на горивата са понижаващи се и чака те да се задържат на относително постоянни равнища през идващите седмици. Той изясни, че разликите в поевтиняването сред бензина и дизела са резултат на пазарни фактори, като по-голямото търсене на бензина лятото заради износа към Съединени американски щати.

Светослав Бенчев добави, че няма съществени фактори, които да трансформират внезапно цените на горивата до края на месеца, като акцентира въздействието на цената на суровия петрол и слабото търсене през зимния сезон.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР