В последната седмица новините от Северозапада, свързани с COVID-19 са

...
В последната седмица новините от Северозапада, свързани с COVID-19 са
Коментари Харесай

Данонощно до пациентите: Лекари от Лом не са напускали болницата от 2 месеца

В последната седмица новините от Северозапада, свързани с COVID-19 са изключително тревожни поради взрива на инфектирани във Видинско и домовете за възрастни хора.

Доктор Шакилла Попал – Димитрова е от Афганистан. Завършва медицина в България. Работи в Лом, тъй като от там е брачният партньор й. В отделението за лекуване на коронавирус заболели в МБАЛ „ Св. Николай Чудотворец “ е от 13 март, непрекъснато.

„ Аз съм непрестанно тук, тъй като съм сама ", споделя лекарката.

Снимка: btvnovinite.bg

Остава там сама, когато сътрудника й се заразява с вируса.

„ Още при започване на епидемията той се разболя и тогава много тежко го претърпях, това беше огромно тестване за мен, защото ми е сътрудник и другар, все едно че лекуваш член на фамилията си. Той в действителност боледува много съществено, само че за благополучие го излекувах ", споделя още доктор Димитрова.
Видин - огнище на ковид в обществените институции Градът има потребност от помощ, сподели регионалният шеф
Към оня миг съвсем всички заболели в отделението, са от домове за възрастни във Видинско.

„ Разбирате ли, когато работиш самичък не е елементарно, тъй като отговорността е огромна и всичко зависи от мен – да реша по какъв начин да церя пациентите, какво да направя. Когато лекуването зависи само и единствено от мен, тогава е по-сериозно ", счита лекарката.

Снимка: btvnovinite.bg

Времето за връзка с околните й се изчерпва с по няколко минути дневно.

„ Някой път в действителност ми липсва информация, тъй като безусловно нямам контакт с никого, единствено в отделението. И намирам време толкоз, едвам повеждам телефонен диалог със брачна половинка си и с детето си, което е на 14 години. Когато човек не вижда личното си дете, му става тежко. И когато разговарях с татко му, обясних ситуацията каква е и той сподели, че изцяло ме поддържа. И в идващия миг получих телефонно позвъняване от моята щерка, която в действителност ми сподели, че се гордее с мен и че съм й майка. И това ни зарежда с още повече мощ ", споделя лекарката.
92-годишна жена и две санитарки с COVID-19 в дом за остарели хора в община Кула Още една позитивна проба и в дома в Гара Орешец
Колегата й е здрав и скоро се връща. А тя ще излезе и би желала първо да види фамилията си.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Когато научих за изключителното състояние, бях изплашен. Не знаехме какво ще се случва, не знаехме за тази нова зараза нищо и бях извънредно обезпокоен, макар че имах вяра на сътрудниците доста ", отбелязва и шефът на болничното заведение в Лом - доктор Георги Савков.

Ситуацията постанова в допълнение инфекционисти. Само преди пет месеца поради пенсионирането си, един от тях си е тръгнал.

„ Толкова бяха, не бяха повече. Но аз бях готова. Още преди този момент бях споделила на брачна половинка ми, че в случай че ме извикат, ще се върна. И от този момент, от 23 март, не съм се прибирала. Тук съм ", споделя и инфекционистът доктор Мая Бориславова.

Снимка: btvnovinite.bg

Нейният дом е във Видин. Там я чака брачният партньор й. Кога ще са още веднъж дружно с него и трите им деца, не знае, само че те доста й липсват.
Ново огнище на COVID-19 във Видинско: Зараза измежду деца в център от фамилен вид От изследваните общо 26 души, 12 са с позитивни проби
„ Мъчно ми е. Нормално е, нали? Искам да си отида на село, да си видя цветята, градината, дърветата… Това просто желая. Да го видя него, това е. Това ми липсва. Децата, децата…. Дъщеря ми през вчерашния ден ми се обажда и споделя „ Мамо, желая за рождения ми ден – който е при започване на юни – да си дойда да те видя. " Аз споделям „ Добре, през стъклото ли ще се гледаме? " Аз ще би трябвало да остана под карантина по този начин или другояче, най-малко 14 дни като се прибера. Трудно ще бъде, само че въпреки всичко по този начин като се върнем по-късно обратно във времето евентуално това ще бъде един забавен интервал от живота ни. Необичаен, непредвиден и доста, много… сложен може би “, споделя още лекарката.

Снимка: btvnovinite.bg

А шефът на болничното заведение е безапелационен – единственото, което желае от лекарите и личния състав е да се пазят.

Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 1 911 39 88 422 Света 4 014 475 5 184 276 253 1 387 251 Заразени* Нови Починали България 1 911 39 88 Света 4 014 475 5 184 276 253
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР