В последната работна сряда на този парламент депутатите приеха и

...
В последната работна сряда на този парламент депутатите приеха и
Коментари Харесай

Парламентът реши да прекрати участието на България в международни две банки

В последната работна сряда на този парламент депутатите одобриха и на второ четене Законопроекта за денонсиране на Споразумението за основаването на Международната капиталова банка и на Споразумението за организацията и активността на Международната банка за икономическо съдействие. Текстовете от законопроекта бяха утвърдени със 105 гласа " за " и  37 " срещу " от " Българска социалистическа партия за България " и " Възраждане ". С това решение се приключва участието на България и в двете банки, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус " .

Денонсирането на споразуменията влиза в действие шест месеца от приемането на формалните уведомления, изпратени от държавното управление на България до Съвета на шефовете на Международната капиталова банка (МИБ) и Съвета на Международната банка за икономическо съдействие (МБИС). 

В претекстовете на законопроекта се споделя, че Русия е най-големият акционер и в двете банки. Припомняме, че на съвещание на Министерски съвет бе признато решение, с което е обещано единодушие за предприемане на нужните дейности по отношение на присъединяване на страната ни в обща позиция на държави-членки на Европейския съюз за преустановяване на участието им в МИБ и МБИС. Към тази позиция се причисляват България, Полша, Чехия, Словакия и Румъния. Към нея не се причислява Унгария. 

По време на дебатите по тематиката националният представител от " Възраждане " Димо Дренчев означи, че с това решение двете банки ще подлежат на наказания. " В резултат след една, две, пет години, когато войната завърши и глобите паднат, Русия или Унгария, или и двете страни, ще са изкупили нашия дял и те ще си имат банки, а ние ще имаме евроатлантическа взаимност ", бе безапелационен той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР