В последната година и половина на инфодемия, свързана с глобалната

...
В последната година и половина на инфодемия, свързана с глобалната
Коментари Харесай

Страхът от очакванията ни може да се усеща като К19 или грип - slava.bg

В последната година и половина на инфодемия, обвързвана с световната корона – пандемия, психолозите означават внезапен скок на един от проблемите, които пораждат най-вече стрес и меланхолия. И няма по какъв начин за бъде другояче при ръководство посредством боязън от гибелта, каквото започнаха политиците по света и у нас. Става дума за страха от упованията. Често това е неоснователно напрежение, подбудено от неприятни вести и прогнози за бъдещето, пречупвани от всеки през неговия живот напред. Как работи тази порочна система и по какъв начин да се спасим от нея – това е тематиката на днешния ни лайфхак.

Страхът от упованията основава по едно и също време и двата вида стрес, които класифицират психолозите – вътрешен и външен. Което го прави супер рисков. Защото работи стремително и на душeвността, и на физиката. Конкретно – поражда астма, болести на сърцето, остри проблеми с кръвното налягане, с подлите отблясъци върху стомаха и храносмилателната и отделителната система.

В по-ранните си форми страхът от упованията поражда признаци като остро респираторно заболяване: ковид или грип. От него се подвига температура, усеща се болежка – подсещаме, че това възприятие е психическо, не физиологическо, общо отпадане. Най-малкото е главоболие. Вече сме писали нееднократно за сходството на признаците на паник офанзива и стрес, поради които хоспитализираха хора и блокираха телефоните на Спешна помощ, с коронавирусните.

Стресогенният фактор, както го дефинират учените, който води до супер напрежението при боязън от упованията, е разминаването на живота, какъвто желаеме да бъде/представяме си, с живота, който действително имаме/предполагаме, че ще имаме.

Това постоянно е прекомерно къс път към депресията, а тя е подла с това, че мозъкът ни бързо се пренастройва на нейния режим и, в случай че не се улови, и не стартира да се работи против нея бързо, елементарно се приема от него за всекидневно състояние, в което живеем – в боязън, пресилване, нещастни и потиснати. Масовото негласуване на избори да вземем за пример е резултат точно на боязън от упованията – липса на има вяра н смяна към по-добро, довел до меланхолия и/или незаинтересованост.

Какъв лайфхак имаме против това?

Психолозите го назовават ”евакуиране” на мислите, трансформирали се в наш автоматизъм и обвързване.

Най-често препоръчваният метод да го реализираме е трупане на нови усещане. Ако по финансови или други справедливи аргументи, няма по какъв начин да пътувате колкото се може по-надалеч и до по-непознати места, задоволително е просто да излезете от вкъщи или офиса, където нон-стоп се въртят в главата ви натрапчивите стресиращи мисли. Може и без цел и посока – до магазина за хранителни артикули, с цел да си вземете шоколад или сладолед да вземем за пример и да постигнете баланс в нервната система и да спре да ви боли глава.

Друг вид е да седнете и да напишете с ръка върху хартия всичко, което ви се върти в главата. Обикновено натрапчивите стресиращи мисли освен се отпечатват, само че и остават върху хартията.

Ако това помогне отчасти, поговорете с някой непосредствен или пък чисто нов другар – значимо е да ви изслуша, даже не е нужно да ви схваща или да е кадърен да ви дава препоръки.

Ако смятате, че се нуждаете от съвет обаче, обърнете се към експерт – това е нещо напълно естествено и не трябва да ви плаши – не значи, че сте луди, „ новото нормално” е огромен психически тест освен за вас, само че за стотици милиони, в случай че не и милиарди хора.
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР