В последната четвърт на XX век светът е удивен от

...
В последната четвърт на XX век светът е удивен от
Коментари Харесай

Формулата на успеха или как да ги стигнем ... тайванците

В последната четвърт на XX век светът е изумен от икономическите достижения на четирите азиатски тигъра. Докато Сингапур и Британски Хонконг стават интернационалните финансови центрове, Южна Корея и Република Китай, известна още като Тайван, дължат възхода си на производството на потребителска електроника и достиженията в осведомителните технологии, както и на неолибералната пазарна политика и данъчни облекчения. Но по какъв начин да се резервира икономическият напредък в дълготраен проект и да се записва стопански растеж даже и по-време на международната Ковид пандемия, когато светът всеобщо отбелязваше спад?

Ако разгледаме от близко Тайван, ще се убедим, че един от най-хубавите отговори е посредством образованието. Прави усещане, че за тайванското общество, учредено на конфуциански хрумвания, миксирани с някои от най-хубавите черти на западните демокрации, образованието е безспорна полезност. Семейството е основната обществена единица и то прави всичко допустимо, с цел да влага в оптимално положителното обучение на децата си, като гаранция за следваща житейска реализация и триумф. Често, с изключение на часовете в учебно заведение, децата вървят и на спомагателни извънкласни занимания и уроци. Самото обучение след последната промяна от 2014 година е наложително до девети клас, само че съвсем всички не престават до 12 гимназиален клас. В момента към 2022 година грамотността на популацията е над 99%, а висшистите във възрастовата група 24-65 години са над 45%. Правителството отделя 5% от Брутният вътрешен продукт за потребностите на бранша. Най-високият рейтинг на тайвански университет в международната ранглиста е 77 място (QS World University Ranking), като има и други, класирани в топ 500. В последните години тайванските възпитаници заемат призови места в оценяванията на PISA, изключително в природонаучните и математическите дисциплини. В момента в учебните заведения се учи най-малко един непознат език, освен това постоянно подсилен и с извънкласни занимания. След като през годините се следи растеж на детското затлъстяване, самодейно се вземат ограничения и сега в тайванските учебни заведения не може да се намерят чипсове и „ джънк фууд ”. Залага се на здравословни храни, а заниманията със спорт се усилват – т.е. системата реагира самодейно на зародилите потребности. Уважението към учителите в обществото е високо, безусловно неприемлива е неприятната дисциплинираност в часовете, като даже родителите поддържат по-строгото и прецизно отношение към учениците. Особено забавен факт е, че учениците сами се грижат за почистването на класните си стаи, учебното заведение, двора, даже и околоучилищните пространства Обичайна панорама е да видите цели класове, „ въоръжени ” с кофи, парцали, метли по друг график да поддържат чистотата, без оглед на обществен генезис и статус на учениците. Това е в унисон и с обстоятелството, че в Тайван улиците, парковете, жилищните комплекси, цялата външна повърхност е извънредно чиста и поддържана, без изхвърлени фасове, отпадъци, хартии, а редът и хармонията са на респект. Голям % от висшето обучение също е дотирано от страната, като съществуват и частни университети и гимназии, несъмнено, а отличниците имат преимущество при кандидатстването в най-желаните специалности, главно инженерно-технически, биотехнологични, както и медицински. И това не е инцидентно, тъй като Република Китай има и забележителна здравна система.

Според разнообразни оценки и ранглисти, освен е измежду най-хубавите двадесет в света, а някой я слагат на второ място след тази на Южна Корея. По време на пандемията от Ковид-19 тайванците бяха едни от първите, които взеха ограничения, постановиха частични изолации, създадоха протоколи за лекуване, лична ваксина, карантинираха идващите и осигуриха огромен % на тестване, проведоха произвеждане на нужните количества медицински маски и организираха сполучлива разяснителна акция измежду обществото с следваща всеобща имунизация, като за цялата пандемия записаха по-малко от 8000 смъртни случая, близо 5 пъти по-малко от България при близо 4 пъти по-голямо население – съвсем 24 милиона души, живеещи на територия от 36000 кв. км. – по-малко от една трета от територията на България, с една от най-високите гъстоти на популацията в света (на 20-то място общо и на 2-ро в страните с население над 8 милиона).

Но тайванската здравна система не всеки път е била за образец. През 1995 година здравна осигуровка имат едвам 57% от жителите на острова. Правителството взема решение да промени това и организира здравна промяна, с помощта на която здравноосигурителната каса на Тайван покрива над 99% от популацията още през 2004 година. В момента страната поема главната тежест на здравното обезпечаване, само че всеки пълновръстен жител поема своята част от здравната си застраховка (здравноосигурителната си вноска), изчислена по формула по отношение на приходите на лицето. Различни обществено слаби групи и хора в неравностойно състояние са с напълно покрити от държавното управление здравноосигурителни вноски. Средната дълготрайност на живота през 2019 година е 81 години, а детската смъртност е под 4%. Достъпността до медицински услуги е доста висока, като тайванската НЗОК (NHI) покрива и достъпа до обичайна китайска медицина. В обсега на системата попадат още стоматология, рехабилитации, визити на медицински сестри по домовете на нуждаещи се, майчини и детски грижи, финансиране на огромна част от средствата за медикаменти, а визитите при доктор се заплащат с закрепена за всички такса. Пациентите от 2009 година имат електронно здравно досие, където се съхраняват всички предишни проучвания и прегледи, като лекарят или медицинският експерт с няколко клика може да види цялата налична информация за пациента, което е в голяма изгода на диагностиката и нормално е от решаващо значение за лекуването и/или насочването на пациента към различен експерт. Също по този начин пациентите носят със себе си при обзор персоналните си цифрови смарт карти (NHI IC), с които се разпознават в системата, като могат да избират в необятни граници здравните заведения и лекарите, които биха желали да посетят. След прегледа или приема, здравните заведения получават заплащането си от Националния здравноосигурителен институт (NHI), само че всевъзможни опити за операции, корупция, надписване на обзор или еквивалент на това, което назоваваме „ клинична пътека ” са не просто редки, а изключени, като отчитането на лекарите, лечебните заведения, и всички звена на системата става на централизирани сървъри на всеки 24 часа. Националната здравносигурителна каса поема и голям брой скъпи проучвания като скенер, ЯМР и други, правейки здравните грижи по-достъпни за хората, като въпреки това, съумява да реализира един от най-хубавите индикатори във връзка с цената на административното обслужване в света – единствено към 2% от общите средства - т.е. доста ниска бюрократична тежест и ловко ръководство на ресурсите.

Това, което реализира Тайван за по-малко от 20 години – основаване на налична и ефикасна здравна система, отличаваща се с оптимално висок % на покритие, ниска цена и малко време за очакване в услуга на пациента е главното за всяка една страна, осъзнала, че най-ценният запас, който тя има, са хората.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР