В Портала за обществени консултации на Министерския съвет е публикуван

...
В Портала за обществени консултации на Министерския съвет е публикуван
Коментари Харесай

Министерски съвет готви наредба за търговията с доставка на храна по домовете

В Портала за публични съвещания на Министерския съвет е оповестен план на Наредба за характерните условия при търговия с храни от разстояние. Коментари и оферти по плана се събират до 14 януари.

Наредбата се прави поради влизането в действие на новия Закон за храните.

Търговията от разстояние на разнообразни артикули, в това число и на храни, непрестанно нараства през последните години. Днес Европейски Съюз е един от най-големите пазари за такава търговия в света, показват вносителите на плана от Министерството на земеделието, храните и горите.

Процентът на хората на възраст сред 16 и 74, които са поръчали артикули или услуги по Интернет, са се нараснали от към 50 на 100 през 2007 година до 68 на 100 през 2017 година В България този тип търговия на храни стана изключително известен измежду потребителите в изискванията на пандемия и е достигнал към 30 на 100, написа в претекстовете на вносителите. Основната причина за тази смяна е фактът, че търговията от разстояние носи доста изгоди за потребителите, в това число по-голям избор на конкурентни цени, бърза доставка, както и лесни за потребление и по-сигурни благоприятни условия за заплащане.

Предвид обсега на предлаганите артикули и бързия напредък на продажбите на храни от разстояние е належащо предприемане на дейности, ориентирани към регламентиране на характерни условия и на ефикасен надзор при реализиране на този тип търговия с храни.

Продажбата на храни от разстояние се прави по разнообразни канали като: Интернет страница, обществена медия, телефонен номер, пощенски адрес, е-поща и други Може да се достави храна до местожителството на потребителя, посредством личен превоз или контрактуван превоз.

Целите, които ще се реализиран с наредбата са гарантиране на проследимостта и сигурността на храните, търгувани от разстояние, както и гарантиране даването на информация за потребителите.

С плана се дефинират характерните условия при търговия с храни от разстояние и реализирането на формален надзор при осъществяване на тази активност. Изискванията не се ползват за бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води.

Търговия с храни от разстояние може да се прави единствено от лица, регистрирани или утвърдени според Закона за храните. Информация за храните, които се търгуват от разстояние се дава в сходство с няколко европейски наставления, Закона за храните и на подзаконовите нормативни актове по използването му.

За превозване на храни, предлагани от разстояние се употребяват транспортни средства, които дават отговор на хигиеничните условия на европейски наставления и още веднъж на условията на Закона за храните. Дадена е опция при търговия с храни от разстояние да се употребяват мотоциклети, мотопеди, самостоятелни електрически транспортни средства и колела, както и пощенски и куриерски услуги при избрани условия, написа в проектонаредбата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР