В поредно нарушение на Устава на БСП 50-ият Конгрес на

...
В поредно нарушение на Устава на БСП 50-ият Конгрес на
Коментари Харесай

Нинова пак прегази устава и се бетонира в БСП

В следващо нарушаване на Устава на Българска социалистическа партия 50-ият Конгрес на Левицата остави Корнелия Нинова отпред на партията , стана ясно в края на предходната седмица. Напомняме, че съвещанието бе свикано от Националния съвет на Столетницата през ноември, когато соцлидерът подаде оставка след пагубните резултати на 3 следващи избори в границите на година.

Първо беше нарушен Уставът, който изисква в този миг зам.-председател да оглави Българска социалистическа партия до конгреса (чл. 17). После беше прегазен и член 31, който дава на конгреса единствено да "констатира " - не да приема или отхвърля оставката. Нинова го играе повторно.

„ За “ отдръпването на Нинова бяха 164 делегати, 415 „ Против “ и 20 показаха „ Въздържал се “. Само по себе си обаче сходно гласоподаване няма юридически смисъл. По устава на Българска социалистическа партия един път подадената оставка не предстои на гласоподаване.

Уставът беше сгазен и с неподготвяне на конгресни документи до седмица преди форума. Още с това беше ясно и каква игра играе Нинова. Въпросът е за какво се опасява от открития директен избор? Уж правист, тя употребява скица, с цел да се бетонира.

Едно от лицата на вътрешната съпротива на социалистите – Весела Лечева изрази своето отвращение от обстоятелството, че не се стигна до директен избор. Пред Тв Европа тя разяснява, че точно директният избор е бил част от промяната в Българска социалистическа партия.

“Тази констатация би следвало да е официално удостоверение на волеизявление или на фактическо състояние. Освен оставката, в устава има още четири случая на преустановяване на пълномощията на водача, измежду които е и гибелта му. Ако някой ден някой ръководител на Българска социалистическа партия почине на поста си, може ли конгресът да откаже да установи гибелта му – не, другарю, вие нямате право да умрете, вие сте жив” , сочи различен коментар на Тони Тончев в DW.

Освен формалната легитимност на Нинова като водач на Българска социалистическа партия остава под подозрение и политическата. Напомняме, че тя тотално се провали като лидер в 25 МИР-София и изкара 4 пъти по-малко от претендента на Продължаваме промяната (ПП) - Ицо Хазарта. И в този регион, и

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР