В поредния си годишен доклад за правата на човека в

...
В поредния си годишен доклад за правата на човека в
Коментари Харесай

Държавният департамент на САЩ: Корупция и липса на независима съдебна власт в България


В следващия си годишен отчет за правата на индивида в света през 2017 година Държавният департамент на Съединени американски щати насочва съществени рецензии към България. Значителна част от сериозните мнения са фокусирани върху съществуването на корупцията във всички клонове на властта, публичното принуждение против етническите малцинства и неналичието на независимост на словото. В текста, отдаден на страната ни, акцент е подложен и върху съществени нарушавания на правата на индивида в България и суровите условия в пандизите и центровете за задържане и неналичието на самостоятелна правосъдна власт.

Корупция и липса на бистрота в държавното управление

„ Въпреки че законът планува наказателни наказания за корупция от страна на длъжностни лица, държавното управление не е изпълнило закона дейно, а формалните лица от всички клонове на властта са взели участие безнаказано корупционни практики “, обобщава Държавният департамент данните, свързани с съществуването на корупция в българската политика. От ведомството акцентират, че въпросните корупционни практики включват подкупи, спор на ползи, създаване на схеми за заграбване, нарушавания при възлагането на публични поръчки и оказване на въздействие върху търговията.

Позовавайки се на изследвания, извършени от мозъчните тръстове Център за проучване на демокрацията и Институт за пазарна стопанска система, министерството акцентира, че корупцията продължава да е най-сериозният политически, стопански и обществен проблем в страната. Институтът подлага на критика неналичието на промени в администрацията, свързвани с битката против корупцията и заключва, че неналичието на дейности на страната в тази тенденция се дължи на недостатъци в институционалната рамка и на несъответстващото показване на прокуратурата.

Освен това съгласно Организацията за наблюдаване на Програмата за достъп до информация през 2016 година единствено 36% от обществените институции са отговаряли на законовото условие за издание на декларациите при спор на ползи на техните чиновници. Все отново като знак за известно усъвършенстване се отбелязва, че до октомври предходната година окръжните прокурори са почнали досъдебно произвеждане за корупция против 435 лица, от които 259 са били наказани. Делата за корупция включват правосъдната система и правоприлагащите органи.

Свобода на словото

По отношение на свободата на словото, в отчетът се отбелязва, че законът планува независимост на изложение и българското държавно управление като цяло зачита тези права. Въпреки това корпоративният и политически напън, комбиниран с възходящата и непрозрачна централизация на медийната благосъстоятелност и медийно разпространяване, както и държавно контролиране на ресурсите и поддръжка за медиите, съществено вреди на медийния плурализъм в страна.

Държавният департамент напомня, че предходната година Индексът за резистентност на медиите към „ Международния институт за проучвания и продан “ (IREX) сигнализира за възходящия политически напън и потреблението на медиите от олигарсите за " практикуване на въздействие, за разрушение на репутацията на политически и бизнес съперници и манипулиране на публичното мнение " и ги уточни като съществени закани за публичното доверие в медиите. Сега от външнополитическото американско ведомство акцентират, че обстановката остава непроменена, дружно с дейното присъединяване на държавното управление във възпрепятстването на свободното медийно развиване.

Продължават и рецензиите както към печатните, по този начин и към електронните медии в страната поради неналичието им на бистрота във връзка с финансите и собствеността им и поради склонността им да трансформират позициите си по отношение на икономическата и политическата власт. Особен акцент се слага и върху увеличаващите се случаи на „ практикуване и приемане на речта на омразата “. Цитирайки разнообразни неправителствени организации, Държавният департамент отбелязва, че наличието на националистическите партии в държавното управление е " оправомощило " поддръжниците им да прибягват до речта на омразата постоянно и да я възприемат като нещо обикновено. Съобщенията за заплашване и принуждение против публицисти също не престават.

Все отново в отчета се показва и един позитивен аспект във връзка със свободата на словото у нас. Според сведенията на американското ведомство няма данни държавното управление да е ограничавало или прекъсвало достъпа до интернет, както и да е налагало цензура върху онлайн наличието. Не са открити и доказателства, че държавното управление е следило частни онлайн връзки отвън юридическите си пълномощия.

Условия в пандизите и центровете за задържане

Държавният департамент акцентира, че изискванията в множеството затвори в България могат да бъдат избрани като „ сурови “, с проблеми, включващи принуждение против пандизчии, претъпканост, корупция измежду затворническия личен състав и несъответстващи санитарни, витални и медицински грижи и уреди, предава БГНЕС. В заключителните си наблюдения, Комитетът на Организация на обединените нации против изтезанията отбелязва неналичието на усъвършенстване на материалните условия в пандизите в София, Бургас и Варна.

В отчета си външнополитическото ведомство на Съединени американски щати цитира и данните на неправителствената организация „ Български хелзински комитет “, съгласно която на разположение са още няколко казуса, в това число недопускане до здравни грижи и неприятното им качество, както и непълен достъп до работа и неприемливи условия на труд.

Свобода на жителите да вземат участие в политическия развой

“Конституцията и законът дават на жителите опцията да избират своето държавно управление на свободни и обективни периодически избори, провеждани с скрито гласоподаване и на основата на всеобщо и равнопоставено изборно право “, установяват от министерството във връзка с правото на глас у нас. Те показват още, че съгласно изследване на " Трансперънси интернешънъл България " се следи растеж в случаите на заплашване на гласоподавателите и други форми на непозволено въздействие, само че по тази причина пък броят на купените гласове е по-малък по отношение на предходните избори. В тази връзка ведомството прибавя, че интернационалните наблюдаващи са определили изборите у нас през март предходната година като свободни и почтени, макар някои дефекти.

Насилие

Законът дефинира домашното принуждение като всяко деяние или опит за осъществяване на полово принуждение или физически, психически, прочувствен или стопански напън върху членовете на фамилията или сред съжителстващи лица. Въпреки това обаче, съгласно локалното Неправителствени организации " Алианс за отбрана от принуждение, учредено на пола ", законът у нас не криминализира всички форми на принуждение против дами и държавното управление не ползва поредни политики с съответно финансиране за предварителна защита и отбрана на дамите от принуждение.Изразява се и угриженост за незадоволителния брой държавни убежища за жертви на домашно принуждение.

Основната рецензия във връзка с насилието у нас е и че страната ни не поддържа публична статистика за случаи на домашно принуждение и други форми на принуждение против дами. Във връзка с насилието над деца обаче рецензиите са доста повече. Държавният департамент цитира тревожните данни на българския омбудсман Мая Манолова, която през юни заяви, че случаите на принуждение против деца в образователните заведения са се удвоили в границите на едвам 2 години.

В отчета се напомня и статистиката, направена от „ Социални грижи “, съгласно която през 2016 година управляващите са лишили правата за осиновяване на 235 приемни фамилии поради „ липса на съответни грижи и практикуване на принуждение над осиновеното от тях дете “. Изразява се и " сериозна угриженост " по отношение на " неналичието на следствие на гибелта на 238 деца с умствени увреждания, умряли в интервала 2000-2010 година " и " паника от изказванията, че 22 инспекции на въпросните институции демонстрират нечовечно отношение към децата от профилираните институции. "
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР