В поредния си годишен доклад Института за изследване на журналистиката

...
В поредния си годишен доклад Института за изследване на журналистиката
Коментари Харесай

През криви макарони, истина се вижда само на кукуво лято

В следващия си годишен отчет Института за проучване на публицистиката " Ройтерс " към университета в Оксфорд наскоро сигнализира, че доверието на жителите към медиите у нас внезапно пада. Не че при тях се покачва, но е редно да си гледаме по напред в личната копаня, а след това в непознатите.

Въпросното „ проучване ” не оповестява вест за хората –

обществена загадка е деградирането на доверието в медиите и в частност в качествата на множеството публицисти.

Причините по тази причина са доста и разнообразни, само че по тях е редно да се произнасят анализатори /ама не тези едностранчивите и дежурните в тв студиата, които са ни втръснали до краен предел/ на този пазар, а аз тук като пристрастна и участваща в тези процеси, желая единствено да споделя с вас откровеното си мнение.

Мисля, че хората стопираха да ни имат вяра, тъй като се опитваме да им сервира не цялата истина, а единствено дозираната през ползите на така наречен политически и публичен „ хайлайф ”. И това не е единствено българска, а международна наклонност.

В момента в България съвсем не съществува медия, която обективно да следва главното журналистическо предписание - една информация да се ревизира от най-малко три източника. Това не се прави,

следват се директивите, наложени от локални и непознати стратегически политически центрове.

Грубо се смесват жанровете информация и коментар и невежествено не се прави никаква разлика сред тях. Така се отразяват събитията на фронтовете на вилнеещите войни, по този начин се написа или не за митингите на хората на всички места по света, по този начин и за източването на обществените системи на страните от законни и противозаконни бежанци навсякъде и така нататък и тъй наречените. Това не е заслужено по отношение на данъкоплатците на всички места и те първо се въоръжават с съмнение към ръководещите и отразяващите ги, а след това потеглят на протести и митинги...

Днес частната телевизия бтв прикани за поддръжка на своята  тв водеща Мария Цънцарова, която се скара в ефир с водача на „ Възраждане ” Костадин Костадинов, а и той не е единственият от опозиционния бранш, а и от партиите на статуквото, с който тази водеща си разрешава неуважителен, обвинителен, прокурорски звук. Просто пристрастията доста й личат, а това по никакъв начин не е белег за професионализъм на никое място по света. С държанието си тази водеща по-скоро отблъсква фенове, в сравнение с да притегля такива, а едва ли това е търговски преференциално за притежателите на медията. Освен, в случай че не държат да си коват имидж на подвластна партийна медия, защитаваща ползите единствено на една-две политически организации.Така че би било добре да не ни занимават с обществено частните си проблеми от екрана.

Като млади кореспонденти нашите умни редактори преди ни учеха, че би трябвало с изключение на да си ревизираме информациите, както към този момент загатнах, по този начин и

да преценяме чии ползи е редно и вярно да отстояваме като „ стражи ” на обществото, с цел да ни имат вяра хората.

Така във фокуса ни попадаха постоянно проблемите, които засягаха множеството, болшинството от хора в обществото, а не случаи на единици –несретници, нарушители, психологично заболели, теснопартийните и котерийните ползи на този или оня.

За страдание, през годините тези критерии се трансформираха и то не към положително, както се вижда, в публицистиката навлязоха доста и разнообразни представители, а доверието на хората в медиите внезапно спадна. Защото просто им писна да гледат и четат за „ истината ”, виждана единствено през кривия макарон на отражателите й.

Тук скромно изброих единствено някои от аргументите за недоверието и скептицизма на хората. Можех и да си ги премълча от криворазбрана приемливост, състрадание и съчувствие, но щеше да е лицемерно, а нямам нужда да двуличнича.

За мен е доста тъжна тази реалност и откровено желая да се надявам тя да се промени!

 

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на novini.bg

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР