В поредицата Музика за всички“ продължаваме да споделяме online и

...
В поредицата Музика за всички“ продължаваме да споделяме online и
Коментари Харесай

Клавирни концерти от Бах и Хайдн в поредицата „Музика за всички“ на „Кантус Фирмус“

В поредицата „ Музика за всички “ продължаваме да споделяме online и да си припомняме вълнуващи моменти от предходни издания на „ Европейски музикален фестивал “ и други събития, проведени от „ Кантус Фирмус “. 
На 29 април, сряда, от 19:30 ще звучат клавирни концерти от Й. С. Бах и Й. Хайдн, а записите са от тържественото разкриване на „ Европейски музикален фестивал “ 2017 година с програмата „ Моцарт х 3 “, в която участваха изявени наши пианисти от разнообразни поколения. Ще излъчим Концерт за две пиана в до минор от Бах в осъществяване на блестящите солисти Георги Черкин и Виктория Василенко . Те си партнират с Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентството на Григор Паликаров. Виктория Василенко е необичаен гений измежду младите български пианисти. Ключов миг в нейната кариера беше спечелването на Международния конкурс „ Дж. Енеску “ в Букурещ през 2016 година, който отвори пътя й за голям брой европейски подиуми. Тя към този момент е и учител в Националната музикална академия „ П. Владигеров “ в София. 
Георги Черкин е измежду любимците на родната аудитория, а кариерата му е обвързвана с концерти в залите Auditorio в Рим, Musikhalle в Хамбург, Convention Center в Окинава, Kaufmann Concert Hall в Ню Йорк, Palais des Beaux Arts в Брюксел и други През последните години той свири интензивно с доста български оркестри, а с Филхармоничен камерен оркестър – Берлин музикантът показа свои аранжименти в Унгария, Полша, Русия и на влиятелните подиуми на Берлинската филхармония и „ Гевандхаус “, Лайпциг в Германия. 
Също на 29 април публиката ще види и една от първите ярки изяви на надарения млад пианист Емануил Иванов , който през 2019 година стана победител на елитния Международен конкурс за пианисти „ Бузони “ в Италия. Две години преди този извънреден триумф, 17-годишният тогава Емануил получи шанса да се включи в „ Европейски музикален фестивал “, спечелвайки премията на „ Кантус Фирмус “ от състезанието „ Млади виртуози “ през 2016 година. Като солист на Оркестъра на Класик ФМ радио той ще извърши Концерт за пиано и оркестър в ре мажор от Йозеф Хайдн , а на диригентския пулт е още веднъж Григор Паликаров. И двата записа са осъществени от TV1. Благодарим на управлението на медията за опцията да ги излъчим.
Втората част от концертната стратегия „ Моцарт х 3 “ ще бъде излъчена навръх 6 май от 19:30 ч. , когато ще звучат оркестровата пиеса „ Музикална смешка “ и Концерт за три пиана от В. А. Моцарт. Солисти са Виктория Василенко, Георги Черкин и Григор Паликаров, който този път е в ролята на диригент и пианист. 
Останете у дома и слушайте обичаната си музика!
Юбилейното 20-то издание на „ Европейски музикален фестивал “ трябваше да се организира в интервала март – май т.г., като част от Календара на културните събития на Столичната община и съорганизатор Министерството на културата, само че бе отсрочено за есента.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР