В популярен в миналото хит се пееше, че за милиони

...
В популярен в миналото хит се пееше, че за милиони
Коментари Харесай

Доскорошен депутат от ГЕРБ, присвоил 202 бона ДДС се размина с пандиза


В известен в предишното шлагер се пееше, че за милиони няма закони, за кокошка – няма амнистия. Живото доказателство за това е делото за данъчни измами против досегашния народен представител от ГЕРБ Димитър Гамишев.

 

Хората, живели в първите години на така наречен преход ще си спомнят, че текста не се е появил ей по този начин от нищото.

По това време, всевъзможни мутри и добре облечени предприемачи безочливо демонстрираха, че законите не важат за тях, каквито и безобразия да извършат.

 



Макар съгласно хора от родния му Гоце Делчев, той да няма нито едно качество за законотворец, Гамишев дълго време безмълвно търка банките в Народното събрание. Издига се и до общински партиен координатор, от чието снизхождение зависи назначението даже и на чистачките в държавната администрация. Колегите му не се впечатляват даже и от повдигнатото му обвиняване, че е умъртвил човек на пътя, карайки колата си с превишена скорост.

 

Чашата обаче прелива едвам при друго, привидно по-дребно закононарушение –  Димитър Гамишев е пропъден от Народното събрание, откакто от журналистическо следствие излиза наяве, че е не запомнил да заплати над 200 000 лева налози, нарушавайки куп закони. Солидната сума е насъбрана от строителната му компания „ Гамишев – НКБ ”.

 

Докато той е в политиката, компанията има всяка години милионни обороти. Твърди се, че много предприемачи от Гоце Делчев и района са настоятелно съветвани да употребяват нейните услуги. Принуда няма, само че клиентите се редят на опашка.

 

В опит да си спести част от заплащанията към бюджета, Гамишев показал пред Национална агенция за приходите менте фактури по несъществуващи покупко-продажби с контрагенти. Така сред 2012 и 2016 година той заобикаля пращането на Данък добавена стойност и налог облага общо за над 200 000 лева С всяка минала година сумите стават все по-големи, само че служителите, които би трябвало да си ги потърсят, по този начин и не го вършат.

Сигурно поради инцидентно разпръскване. Така или другояче, в един миг депутата осъзнава, че бездействието на Национална агенция за приходите няма по какъв начин да е постоянно. За това небрежно се отървава от компанията си по добре познатата скица „ обади се на клошар ”.

 

Купувач е някой си Георги Георгиев от Ловеч, на чието име се водят над 100 компании, ощетили хазната с десетки милиони левове. По закон продажбата на задлъжнели компании е категорично неразрешено, с цел да се попречи на измамници да трансферират виновността към маргинали. Явно за Гамишев разпоредбите са други, и той сполучливо с отървава от „ Гамишев – НКБ ”.

 

Разбира се, изцяло инцидентно, едвам няколко седмици след договорката от Национална агенция за приходите се сещат да си търсят налозите от новият притежател – ловешкия клошар Георги Георгиев.

Всичко евентуално щеше да мине спокойно и безшумно, а страната за следващ път да пие една студена вода, в случай че не бе журналистическото следствие.

 

След като гръмна абсурда с данъчните афери на депутата Гамишев, Национална агенция за приходите внезапно се сети какво написа в закона и изиска повреждане на договорката по продажбата на компанията.

Прокуратурата също се самосезира и упрекна Гамишев в укриване на налози в изключително огромни размери. За похлупак, сътрудниците му от ГЕРБ бяха принудени небрежно да го пенсионират.

Всеки изловен, че укрива налози, рискува да получи до 6 години затвор. За суми сходни на тези, отклонени от Димитър Гамишев, присъдите всекидневно са сред 3 и 4 години, разясняват юристи.

 

Очевидно обаче и това важи за редовите жители. Окръжния съд в Благоевград е на мнение, че за ексдепутата това е прекомерно строго наказване. За това и магистратите се задоволиха с 3-годишна условна присъда. Малко утешение е, че Гамишев ще би трябвало да заплати на страната и санкция от 202 138 лв..

 

Това надалеч не е първата благосклонност на Темида към видния законотворец от Гоце Делчев. Гамишев се размина с условно наказване и по делото за ликвидиране на пътя. Катастрофата става на изхода на благоевградското село Копривлен, където ограничаването е 50 км/ч, само че той е натиснал много повече педала на газта и опустошава пресичащият пътя пенсионер Иван Жбантов.

 

При последвалата експертиза е открито, че старецът стартира да пресича пътя, когато се намира на 60 метра от колата на ексдепутата. В същия миг возило като на Гамишев при съблюдаване на законовото ограничаване за скорост би могло без проблем да спре на към 48-ия метър, което сигурно би предотвратило удара.

 

Макар да бе потвърдено, че е карал с превишена скорост, Димитър Гамишев до последно твърдеше, че е почтен.

Отказа и да подаде оставка като народен представител. В последна сметка, даже и приет за отговорен по обвиняването в ликвидиране по несъобразителност, Гамишев се размина с влизане в пандиза. Магистратите му дадоха скромните 2 години условно. 

Източник: Уикенд

 
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР