В поправките на Закона за съдебната власт липсва регламентация относно

...
В поправките на Закона за съдебната власт липсва регламентация относно
Коментари Харесай

Какво ще се случи с архивите за СРС след закриването на спецправосъдието

В поправките на Закона за правосъдната власт липсва наредба по отношение на архива на издадените позволения за специфични разследващи средства. Това изясни в изявление за заместник-председателят на Специализирания углавен съд арбитър Пламен Панайотов. По думите му липсва и наредба по отношение на висящите преписки.

Към момента така наречен дейни преписки са над 20 хиляди, по всяка от тези преписки върви преписка, посочи Панайотов.

" Създава се голяма заплаха и за висящите преписки, защото има доста неясноти, свързани със периодите, в които текат СРС. Дали след влизане на закона в действие (за закриване на спецправосъдието – бел. ред.)следва да продължи използването по дадени към този момент позволения от Специализирания углавен съд или те автоматизирано следва да се прекратят ", разяснява Панайотов в предаването " Преди всички ".

До 27 юли, когато спецсъдилищата ще прекратят активността си съгласно признатото законодателство, те ще не престават да преглеждат нови претенции за позволение за потребление на СРС, разясни съдията.

Според Панайотов по време на разглеждането на законовите промени за закриването на профилираното правораздаване е преобладавало политическото говорене и не са били прегледани детайлите.

" Липсата на народен указател за дадените позволения за СРС е огромен проблем. Липсата на този указател и неналичието на инструкции по какъв начин ще се реагира при тази заменена към този момент подготвеност основава заплаха за нарушение фрапантно на правата на българските жители. Може да се допусне подслушване над нормативно избраните оптимални периоди ", предизвести Пламен Панайотов.

Създава се заплаха " за предоставяне на голям брой незаконосъобразни позволения, отвън периодите ", безапелационен е той.

Какво ще се случи със стотиците томове архиви със закриването на профилираното правораздаване - през днешния ден казусът ще бъде обсъждан на съвещание на Гражданския съвет на Висшия правосъден съвет.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР