В понеделник вечер, няколко хиляди почитатели на българският фолклор, които

...
В понеделник вечер, няколко хиляди почитатели на българският фолклор, които
Коментари Харесай

Хиляди фенове поискаха създаване на “Ден на българския фолклор“

В понеделник вечер, няколко хиляди фенове на българският фолклор, които извършиха зала 1 на НДК в очакване на спектакъла " Време за фолклор ", за първи път имаха опция и се подписаха в поддръжка за основаване на специфичен празник в негова чест. Утвърждаването на " ДЕН НА БЪЛГАРСКИЯТ ФОЛКЛОР " е прелестна концепция на художественият началник, основател и продуцент на " Чинари " - Асен Павлов. Зад него застава и целият състав на ансамбъла, а в инициативният комитет са още проф. Дора Христова - дълготраен диригент на " Мистерията на българските гласове ", Стоян Янкулов - Стунджи, целият състав на " 101 каба гайди " и проф. фоклорист - Румяна Цинцърска. Идеята за основаване на празник " ДЕН НА БЪЛГАРСКИЯТ ФОЛКЛОР " бе оповестена публично преди началото на спектакъла " Време за фолклор ". В залата бяха оставени 22 особено готови книги за събиране на подписи в поддръжка на самодейността. Книгите бяха 22 на брой, тъй като препоръчаната дата е 22 ЮНИ, когато е лятното слънцестоене. Вечерта бяха събрани няколко хиляди подписа.

Стана ясно, че Министърът на културата Боил Банов поддържа самодейността, а зад нея застанаха още - Съюзът на артистите в България отпред с Христо Мутафчиев, Гилдията на Атракционни и театрални изкуства с ръководител Иван Иванов, Национална секция на ЦИОФФ в България с ръководител Емил Павлов.
Съвсем скоро се чака " ДЕН НА БЪЛГАРСКИЯТ ФОЛКЛОР " от концепция да се трансформира в действителност. А дотогава пазителите на традицията - всички участници в спектакъла, демонстрираха уместно, че тя е повече от жива и е в положителни ръце! С майсторските си фолклорни осъществявания, с любовта към това, което вършат, с прелестното си въодушевление и страст от сцената - отбор " Чинари, " Мистерията на българските гласове ", Стунджи и " 101 каба гайди " ни убедиха изцяло, че Българският фолклор изцяло заслужава да има собствен празник!

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР