В понеделник в 10 часа парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще

...
В понеделник в 10 часа парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще
Коментари Харесай

Часове преди връчването на мандата: Кои са двата варианта на ГЕРБ-СДС за премиер?

В понеделник в 10 часа парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще получи от президента Румен Радев първия мандат за сформиране на държавно управление. ПГ на ГЕРБ-СДС разполага с 67 депутати от 240-членния парламент.

ГЕРБ-СДС няма да върне несбъднат мандат, съобщи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов в неделя и разгласи, че разновидностите за министър председател са два - самият той - " можещ, компетентен, измъкващ от рецесията ", или безпристрастен претендент. Кой от разновидностите ще приложи ГЕРБ, зависи от това дали партията ще откри единодушие по предпочитани политики с другите политически сили, в това число и с " Продължаваме промяната ".

Ръководството на партията в неделя следобед ще реши кой ще бъде номинираният за министър председател, който ще отиде в понеделник на връчването на проучвателния мандат от президента, уточни още Бирисов.

" Силна партийна кандидатура като Бойко Борисов или по-компромисна фигура с по-широка социална поддръжка са разновидностите за претендент за министър председател, които уточни по-късно заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев по.

" Ако имате поради анонса на Борисов от тази заран, единият вид е мощна партийна кандидатура с мощна поддръжка в партията - индивидът с най-вече опит е самият той, другият вид е фигура, която да събира по-широка социална поддръжка, в това число в такава обстановка, когато и партиите са разграничени и атомизирани , и обществото е разграничено - да кажем по-компромисна фигура ", сподели Томислав Дончев.

Борисов разгласи, че през днешния ден следобяд ще бъде взето решението. Затова на въпрос кой на следващия ден ще получи мандата от президента, Дончев отговори: " Ще разберете на следващия ден и не с цел да има някакъв ракурс на тайнственост, в реда на нещата е всички медии да го научат в един и същи миг ".

Заместник-председателят на ГЕРБ разяснява, че имат упоритостта да завършат процедурата до дъно, т.е. претендентът за министър-председател да получи мандата, да употребява периода, даден от Конституцията да образува допустимо най-хубавия кабинет.

По думите му, никакъв съдружен формат не е вероятен все още . Пропастите, които са изкопани сред другите политически сили, са толкоз огромни, а някои пък са станали заложници на радикализираните си поддръжници, разяснява Дончев. Той въпреки всичко уточни, че ще употребяват седмицата, която идва след връчването на мандата, да създадат финален опит да приказват може би с всички, като основата на тези диалози би трябвало да бъде програмата за ръководство.

От " Продължаваме промяната " са безапелационни, че откакто с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия бе върната хартиената бюлетина, те няма да прават опит за кабинет на малцинството, в случай че се провали първия мандат.

Нека да забележим и другите парламентарни групи какво ще създадат. В понеделник ще се връчи първия мандат на ГЕРБ. Тогава е първата политическа вест. Ще забележим кой е претендентът за министър председател на ГЕРБ-СДС, пък оттова нататък, дали те ще осъществят мандата си, дали с третия мандат може да се осъществя нещо, това към този момент следва да забележим ", разяснява Никола Минчев в " Денят стартира с Георги Любенов ".

От Движение за права и свободи заявиха, че ще се държат като национално виновна партия.

" Ние сме заявявали неведнъж - в името на държавното управление. Но на първо място бих споделил, в името на българските жители да се договаря, тъй като тях не ги интересува, че Илхан и Георги се карат в Народното събрание. Тях ги интересува да се вземат решение въпросите за пенсиите, приходите ", разяснява евродепутатът от Движение за права и свободи Илхан Кючюк в " Денят стартира с Георги Любенов ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР