В понеделник стана ясно, че в досиетата „Пандора Пейпърс“ фигурира

...
В понеделник стана ясно, че в досиетата „Пандора Пейпърс“ фигурира
Коментари Харесай

Разследване на "Труд": Пеевски не е бил директор в офшорката Felina Trade & Investment Inc.

В понеделник стана ясно, че в досиетата „ Пандора Пейпърс “ попада и името на някогашния народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Според българския сътрудник на Международния консорциум на проверяващите публицисти ICIJ - уеб сайтът bird.bg, ръководен от Атанас Чобанов, Пеевски е обвързван с три офшорни компании, за които нямало никаква диря в подадените от него имуществени заявления,

За едно от сдруженията - Felina Trade & Investment Inc., записано на Британските Вирджински острови, Чобанов твърди, че в един от документите, с който се удостоверява промяна на благосъстоятелност на дяловете в сдружението през 2013г., като шеф е посочен Делян Пеевски.

Изводът който се прави е, че щом това е по този начин, то депутатът е бил в по този начин наречената „ несъответственост “, защото съгласно правилника на

Народното събрание депутати не могат да вземат участие в управителни или контролни органи на търговски сдружения и кооперации. За останалите две сдружения - Verum International Limited, записана на Сейшелите и IGWT Limited с регистрация в Дубай, се декларира, че също не са намерили място в подаваните от Пеевски заявления пред Сметната палата.

Още същия ден Делян Пеевски популяризира до медиите изказване, в което съобщи, че информацията за недекларирани от него офшорни сдружения е погрешна и заподозря, че зад тези клевети стои кръгът „ Капитал “.

Според Пеевски въпросните офшорни сдружения са напълно дъщерни на сдружение, в което има директно присъединяване и което съответно е заявено, а в допълнение, тези компании в никакъв случай не са правили активност, не са имали активи и посредством тях не са реализирани каквито и да било покупко-продажби.

Следва да се има поради, че обществените персони, каквито са и народните представители, са задължени да подават заявления пред Сметната палата за притежаваното от тях директно дялово или акционерно присъединяване в търговски сдружения, само че законът не ги задължава да заявяват непряката си благосъстоятелност – т.е. дъщерните сдружения, за какъвто случай явно става въпрос.

Същевременно Пеевски уточни, че в никакъв случай не е бил и в несъответственост за заемана служба, както и че няма да разяснява „ неподписани листи, представяни като „ документи “ – като евентуално засяга оповестения в уеб страницата „ bird.bg” неподписан документ от 2013г. на компанията Felina Trade & Investment Inc., записана на Британските Вирджински острови, в който е попълнено единствено името на Делян Пеевски.

Негов автограф, както и на останалите двама шефове, няма. Няма подписи на регистратор, нотариус или друго длъжностно лице, каквито би следвало да има на всеки годен документ.

Това обаче по никакъв метод не пречи на Атанас Чобанов да насочи внушението, че Пеевски е бил в несъответственост със заеманата служба и не е можел да заявява, че не заема управническа служба в комерсиално сдружение.

Нещо повече, като по команда, внезапно цялата държавна машина се задейства и Пеевски се оказа привикан в ДАНС още на идващия ден, а Национална агенция за приходите и КПКОНПИ оповестиха, че стартират инспекции. Дори президентът Радев се изкуши да разяснява случая и в изискванията на предизборна акция не пропусна за следващ път да нападна правоохранителните органи и институциите.

Справка на „ Труд “ обаче демонстрира освен, че „ разкритията “ за Пеевски още веднъж са въздух под налягане, само че евентуално се касае за умишлена операция по метод, който да докара до това името му да бъде вкарано в обращение и по отношение на „ Пандора Пейпърс “, а на държавните органи за следващ път да бъде даден мотив да го ревизират по скалъпени обвинявания.

А фактът, че медиите от кръга „ Капитал “ се заеха безрезервно да тиражират изказванията на Атанас Чобанов, без никаква инспекция на обстоятелствата, единствено задълбочава съмнението, че в действителност този път машината на Иво Прокопиев за инсинауции е проработила на цялостни обороти и допълнително от добър синхрон със служебното държавно управление и с намиращите се под негов надзор репресивни органи.

Това е по този начин, тъй като регистърът на офшорните сдружения в Британските Вирджински острови в действителност е изцяло обществен и освен всеки може да се снабди с настоящ статус на записаните компании, без потребност от гръмки „ разкрития “ като тези на Чобанов и „ Пандора Пейпърс “, само че и информацията съдържаща се там може доста елементарно да опровергае родните конспиратори и псевдожурналисти, изживяващи се като последна инстанция в морала и раздаващи с лека ръка присъди за пред обществото.

„ Труд “ се снабди с цялостния комплект от досието на тази компания в Търговския указател на Британските Вирджински острови, настоящо към 05.10.2021г., а при осъществения разбор на всички налични там документи се оказва, че Felina Trade & Investment Inc. е записано през 2004г., само че такси за поддръжката му са заплащани единствено до 2009г.

След това, цели седем години компанията е била със спряна комерсиална активност и на това съображение през 2017г. е била дефинитивно заличена ( “dissolved”).

Съгласно настоящите на Британските Вирджински острови разпореждания, при положение на неплащане на регистрационните такси компанията минава в статут „ struck off” (което в тази ситуация е станало още през 2010г.), който статут значи, като се изключи че не може да прави никаква активност, само че по този начин също и че не могат да бъдат прехвърляни акциите/дяловете в нея, нито могат да бъдат сменяни или надлежно вписвани шефове.

Нито тези шефове да правят каквото и да било от името на сдружението или по отношение на сдружението, както и не могат да удостоверяват промяна на благосъстоятелност на дяловете (каквото се твърди, че удостоверявал неподписаният сертификат).

От регистрационните документи в Търговския указател на Британските Вирджински острови стават ясни и други обстоятелства, а точно, че по партидата на сдружението попадат единствено двама шефове и то за интервала 2007-2009г., като липсва каквото и да било отбелязване за промяна на собствеността.



Felina Trade & Investment Inc.е записано през 2004г. и заличено през 2017г. За интервала от 2010г. до 2017г. същото не е могло да прави каквато и да било активност



В регистъра липсва отбелязване за прехвърляни дялове

Посоченото недвусмислено значи, че Делян Пеевски не е попадал като шеф в това сдружение, както и че наличието на наличния на уеб страницата bird.bg документ от 2013г. не дава отговор на действителното състояние по регистъра на Британските Вирджински острови.

Дали този документ е съзнателно манипулиран и дали името на Пеевски в него не е добавено целеустремено, надлежно кое е било лицето, което е имало интерес да го направи, е въпрос, отговорът на който би трябвало да даде вероятно следствие. Ако изобщо някоя държавна институция би се заинтересувала да го направи.

Важното е, че откакто в формалния указател на компаниите в тази офшорна дестинация Пеевски не е вписан като шеф на Felina Trade & Investment Inc., то и не се е намирал в никаква несъответственост в качеството си на депутат през 2013г. с упражнявана от него активност като шеф на комерсиално сдружение.

Следва да се означи, че който и да е бил вписан като шеф, то самó по себе си събитието, че компанията е била лишена от опцията да прави комерсиална активност от 2010г. до датата на която е била служебно заличена – 01.11.2017г., значи, че тази компания не е можела въобще да има законно вписани шефове.

Възниква и въпросът какъв е бил ползата на „ Пандора Пейпърс “, и по-скоро за българските му „ сътрудници “ като Атанас Чобанов, от сдружение, което е било заличено от регистъра заради неплащане на такси в продължение на повече от седем години, нямало е активност и шефове от 2010г. и по никакъв метод не се съпоставя с останалите разкрити сдружения, свързани с известни персони по целия свят, само че които сдружения са имали активи, банкови сметки, парцели и прочие.

Явно задачата още веднъж е била името на Пеевски да бъде съзнателно забъркано без съображение в следващия международен скандал, като в тази ситуация евентуално става дума и за операция под формата на неподписан от никого „ документ “.

„ Труд “ ще продължи да следи деликатно „ разкритията “ на Атанас Чобанов и „ Пандора Пейпърс “ и няма никакво подозрение, че всеки опит за операция или тиражиране на искрено подправени вести, без значение с кой български жител или компания са свързани те, ще бъдат навреме изобличавани.

Защото е от основна значимост истината да бъде казвана такава, каквато е, с цел да може обществото да направи своята преценка от позиция на обстоятелствата, а не от позицията на хора, трансформирали публицистиката в средство за рекет или за добиване на персонална полза.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР