В понеделник съдебните кадровици избраха за нов шеф на ВАС

...
В понеделник съдебните кадровици избраха за нов шеф на ВАС
Коментари Харесай

Шефът на ВАС срещу президента за последния избор на ВСС

В понеделник правосъдните кадровици избраха за нов началник на Върховен административен съд Георги Чолаков , само че с цел да заеме той поста, Румен Радев би трябвало да издаде декрет.

Вчера обаче той съобщи в изявление:

"Редно е от процедурна позиция новият ръководител на Върховен административен съд да е определен от новия състав на Висшия правосъден съвет. За първи път ще имаме правосъден съвет, определен по новите правила, признати с промени в Конституцията от 2015 година, където изборът към този момент е доста по-демократичен. А и този нов Висш съдебен съвет ще работи с този ръководител на Върховен административен съд. Така би било разумно съгласно мен. "

На въпрос дали въпреки всичко ще подпише назначението на Чолаков, президентът отговори:

"Това е сериозен въпрос, би трябвало ми още малко време да проуча " .

По закон няма период за издаването на указа.

Днес обаче Георги Колев, който намерено поддържа кандидатурата на Чолаков, му опонира задочно пред публицисти преди съвещанието на Висш съдебен съвет:

"Не виждам причина за сходно пояснение. Доколкото е налице един законов мандат на Висш съдебен съвет, който изтича на 3 октомври, няма никаква причина да се мисли за това. До кой миг от мандата си идващият Висш съдебен съвет би могъл да избере ръководител при съществуването на друг период на мандата – 5 и 7 години. Ако го избере на третата година, дали не остават по-малко от седем години? Така че сходно тълкуване… ".

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР