В понеделник президентът Румен Радев ще връчи на БСП третия,

...
В понеделник президентът Румен Радев ще връчи на БСП третия,
Коментари Харесай

Радев ще връчи мандата на БСП. Чака се дата за изборите

В понеделник президентът Румен Радев ще връчи на Българска социалистическа партия третия, финален и именуван още " спешен " мандат за сформиране на кабинет в границите на този парламент. Подобно на предходните два - на ГЕРБ и " Продължаваме промяната ", за неговата реализация също няма съвсем никакви шансове. В миналите близо четири месеца от изборите на 2 октомври всяка от политическите сили в Народното събрание даде ясна визия с коя от обединенията би влезнала в коалиция и с коя не. Възможните комбинации в брой депутатски мандати не дават опция за действително управническо болшинство , а концепцията за надпартийно, експертно, програмно и така нататък държавно управление също не получи особена известност.
Сроковете по конституция
Затова и оттук насетне главният политически диалог ще бъде за датата на идните следващи предварителни парламентарни избори. На този стадий като вероятни се сочат неделите на 26 март или 2 април.

Насрочването на изборите зависи от това по кое време Българска социалистическа партия ще върне мандата на президента. В конституцията няма краен период за това . Причината е, че третият мандат е по-различен от първите два. Те се връчват на претендент за министър председател, излъчен от първите две най-големи групиq и срокът за връщането им e една седмица, без значение дали са изпълнени или не.

Третият не се връчва на претендент за министър председател, а на самата парламентарна група, определена от президента, която би трябвало да предложи претендент за министър-председател. В главния закон не е записан период, в който мандатът би трябвало да се върне на президента. По тематиката има тълкувателно решение на Конституционния съд, съгласно коетоq откакто бъде посочен, кандидатът-премиерът има период също седем дни да осъществя мандата. В решението обаче не е посочен период за издигането на претендент. Именно поради липса се счита, че определената от президента за третия мандат парламентарна група може да бави процеса за неопределен срок.
Реклама
От връщането на мандата (неизпълнен) пък зависи по кое време президентът ще разпусне Народното събрание, дружно с което ще разгласи и датата на идващите избори.
За четвърти път на Българска социалистическа партия
От Българска социалистическа партия разясниха импровизирано, че групировката към момента няма съответно решение какво ще прави с мандата, само че " общата настройка е да се направи опит за диалози с другите обединения ". " Знаем, че шансът за кабинет с наш мандат е еднакъв на нулев, само че в случай че не опитаме да организираме договаряния, ще ни обвинят, че не желаеме да съставим държавно управление ", сподели представител на левицата пред " Капитал ".

От първите избори през 2021 година до момента това е четвъртият път, в който президентът Радев ще връчи третия мандат за сформиране на държавно управление на Българска социалистическа партия. И в трите предходни случая социалистите не успяваха да го изпълнят. На процедура след последните четири парламентарни вота единствено един път се стигна до постоянно държавно управление - след двойните избори през есента на 2021 година Спечелилата тогава " Продължаваме промяната " сформира кабинет с присъединяване на Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България, който оцеля шест месеца, преди партията на Слави Трифонов да излезе от него, а след това дружно с ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " да го смъкват с избор на съмнение.
Хипотезата за мандат на Демократична България
Обсъждана догадка за постоянен кабинет от този парламент имаше, при изискване че третият мандат бъде връчен на " Демократична България ". Съпредседателят на трипартийното обединяване Христо Иванов разгласи, че ще работи за сформиране на държавно управление, което да бъде подкрепено от ГЕРБ и Политическа партия. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов откликна позитивно с предлагането Христо Иванов да стане министър председател, като сложи изискване в държавното управление да няма представители на Политическа партия.
Реклама
В края на тази седмица се ускориха упованията, че мандатът може да бъде връчен на Демократична България, с което частично се свързва и моментът, който прокуратурата избра за акцията си против учредената през 2018 година българска финтех компания Nexo, обявявайки я за " проведена незаконна група ". От медийните изяви на прокурорите стана ясно най-вече това, че представители на управлението на компанията са дарили средства за предизборната акция на " Демократична България ", а настрана ги свързаха и с " Продължаваме промяната " - поради извършена среща във финансовото министерство по времето на Асен Василев с присъединяване на представители на представители на " Борика ", Асоциацията на банките в България и на Българската финтех асоциация.

Тези " разкрития ", съдържащи се в обществените регистри и източници, послужиха за компроматна акция на ГЕРБ против партиите на смяната. Пред " Дарик радио " Христо Иванов разяснява, че твърдият отвод от взаимни отстъпки във връзка с правосъдната промяна е повода за PR акцията на прокуратурата.
По-реалните аргументи за избора на президента
Действията на прокуратурата обаче надали са действителното съображение президентът да връчи третия мандат на Българска социалистическа партия. Да избере Демократична България беше малко евентуално и поради противоположните им възгледи за съветската война в Украйна - Радев обществено ги назова " войнолюбци ", когато от Демократична България внесоха в Народното събрание предлагането си за военна помощ за Украйна.

Започнал политическата си кариера с помощта на левицата, Радев взе участие интензивно в процесите в лявото пространство. Войната му със настоящия водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова е от дълго време открита , а като президент " приюти " и знаковите фигури от вътрешната съпротива в Българска социалистическа партия като Георги Гергов, Кирил Добрев, Весела Лечева, Крум Зарков и други Действията му се поясняват или като подготовка за предстоящ личен политически план вляво, или като поддръжка за преодоляване на Българска социалистическа партия от съперници на Корнелия Нинова. Във всички случаи обаче, в това число във връзка с войната в Украйна, президентът дава да се разбере, че левите гласоподаватели са му по-важни от останалите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР