В понеделник премиерът Кирил Петков обяви, че е спряно черпенето

...
В понеделник премиерът Кирил Петков обяви, че е спряно черпенето
Коментари Харесай

Петков пак в грешка – черпенето на газ от хранилището в Чирен продължава

В понеделник министър председателят Кирил Петков разгласи, че е спряно черпенето на газ от хранилището в Чирен, а потенциалът му се резервира, с цел да се подсигурява енергийната сигурност на страната при ескалация на спора сред Русия и Украйна.

С днешна дата оперативните данни за ръководството на газохранилището в Чирен сочат, че от 13 февруари насам на ден оттова се теглят към 1 млн. куб. м и газовите ресурси са намалели, защото добивът на частните компании е непокътнат напълно.

Tribune.bg се обърна към Министерството на енергетиката с въпрос дали министър Александър Николов е издал заповед за ограничение на добива на природен газ от Чирен.

„ Български енергиен холдинг ЕАД/БЕХ/ е указал нужните дейности, които следва да бъдат подхванати за обезпечаването на непрекъснатост на доставките и обезпечаване на ресурси от природен газ на територията на Република България, а точно – оптимално ограничение на добива на количества природен газ от ПГХ „ Чирен “, се показва в отговора на енергийното ведомство. Тъй като БЕХ ръководи държавните активи в енергетиката, се удостоверява, че ограничаването за добива от Чирен касае държавната „ Булгаргаз “.

С уточнението, за жалост, се оказа, че министър председателят е заблудил сътрудници и съперници, само че е изправил на нокти и пазарните играчи. Последните се тормозиха, че страната основава неестествен недостиг като стопира използването на газовите им ресурси, а в същия миг „ Булгаргаз “ продава количества с доставка през март на газовите тържища. Още повече, че не става дума за остатъци на газовия снабдител, изтъргувани в първия ден от встъпване в служба на новото му управление и остро подложени на критика от опозицията, а се касае за доставка за предстоящ интервал, написа Tribune.

Държавната компания „ Булгаргаз “ е изпратила питане до търговци на газ за изискванията да му доставят природен газ до края на февруари, само че покупко-продажби не са подписани, което експерти изясняват с неприемливи цени.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР