В понеделник няма да има национален протест на превозвачите. Това

...
В понеделник няма да има национален протест на превозвачите. Това
Коментари Харесай

След срещата с Борисов: Няма да има национален протест на превозвачите в понеделник

В понеделник няма да има народен митинг на превозвачите. Това стана ясно след среща на браншовите организации с премиера Бойко Борисов и министри. Тол системата ще започва от 1 март, само че с по-ниски цени, препоръчани от превозвачите. След три месеца - на 1 юни, в случай че приходите не са предстоящите от страната, таксите за прилагане на пътищата от тежкотоварния транспорт ще се покачат.

От обсега на тол системата ще отпаднат и второкласните пътища най-малко до юни по гледище на превозвачите. Такса ще се заплаща единствено за автомагистралите и първокласните пътища.

Министър Петя Аврамова изясни след срещата за направения компромис с по-ниските такси и по-малкия обсег:

" Имаме спор по това какъв брой ще бъде сумата, която може да се събере от тези цени и от тези, които бяха признати към този момент на Министерски съвет. Ще забележим в действително време кой е прав в разногласието. Приемаме като отстъпка три месеца да работим с цените, които браншовите организации предложиха. Ние сме заложили 450 млн. като доход за 2020 година Според сектора ние ще реализираме тези доходи с понижената цена, която те оферират ".

Представители на протестиращите превозвачи на влизане в постройката на Министерски съвет за среща с премиера
Представители на протестиращите превозвачи на влизане в постройката на Министерски съвет за среща с премиера

В понеделник за публично разискване се пуска новата цена за таксуване, препоръчана от сектора. Тогава ще стане ясно тъкмо с какъв брой е редукцията по отношение на цените на държавното управление. Йордан Арабаджиев от Съюза на интернационалните превозвачи сподели:

" За автомагистрала, за най-високия клас - 18 и 11 стотинки ".

Така най-малко за 3 месеца се отсрочва митингът на сектора, изясни ръководителят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова:

" Протестът се отсрочва минимум за три месеца. Ще забележим по-късно какво ще се случи. Това не значи, че ние не сме постоянно в протестна подготвеност. Ако това, което е поето като ангажимент към нас, не бъде изпълнено, можем да излезем във всеки един миг ".

На диалога участват министърът на финансите Владислав Горанов, на районното развиване Петя Аврамова и проф. Олег Асенов от УС на АПИ.

В диалога участваха министрите на финансите и на районното развиване Владислав Горанов и Петя Аврамова, заместник-министърът Николай Нанков и проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на пътната организация. На срещата участваха представители на Конфедерацията на автобусните превозвачи, на Съюза на интернационалните превозвачи, на Камарата на автомобилните превозвачи в България, на Националното съдружие на българските превозвачи, на Националния таксиметров профсъюз, на АЕБТРИ и на Камарата на автобусните превозвачи.

За 13 януари превозвачите бяха оповестили народен митинг, като компаниите за товарен и автобусен транспорт се предвиждаше да преустановят активността си в над 60 града на страната. Нерегламентираните транспорти, за които от сектора от години упорстват да бъдат инкриминирани, също бяха измежду аргументите за митинга, като към това искане се причисляват и таксиметровите компании.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР