В понеделник китайският държавен орган за планиране е представил набор

...
В понеделник китайският държавен орган за планиране е представил набор
Коментари Харесай

Китай не вярва на частния сектор, но засилва инвестициите в него

В понеделник китайският държавен орган за обмисляне е показал набор от ограничения за поощряване, насърчаване и стимулиране на частните вложения в някои инфраструктурни браншове, заявявайки, че ще ускори финансовата поддръжка за частни планове, оповестява Reuters.    Тази вест идва, откакто предходната седмица Китай даде обещание да усъвършенства частния бранш, публикувайки насоки на Комунистическата партия и кабинета, в които управляващите дават обещание да го създадат " по-голям, по-добър и по-силен " на фона на затихващото икономическо възобновяване след пандемията.    Националната комисия за развиване и промени на страната (NDRC) декларира, че също по този начин желае да притегли повече частен капитал, който да взе участие в построяването на огромни национални планове.   

Според изказването на NDRC частните вложители ще могат да вземат участие в лист от браншове, вариращи от превоз, водоснабдяване, чиста сила, нова инфраструктура до съвременно произвеждане и съвременно селско стопанство.  
През последните няколко седмици вложителите залагат на повече ограничения за стимулиране, с цел да поддържат стопанската система, която стартира бързо да губи инерция след първичния отскок след пандемията, показва осведомителната организация. Въпреки това някои откъслечни стъпки, оповестени от управляващите, не задоволяват пазарите.     Затова и в насоките, оповестени предходната седмица, Китай декларира, че ще сътвори система " светофар ", с цел да обясни областите, в които частните вложители могат да влагат.    " Значението на подобряването на частните вложения би трябвало да бъде изцяло прието " и NDRC ще се стреми да поддържа каузи на частните вложения в дълготрайни активи на " рационално равнище ", се споделя в изказването на регулатора.   

Частните вложения в дълготрайни активи в Китай са се свили с 0,2% през първите шест месеца на 2023 по отношение на година по-рано, за разлика от 8,1% растеж на вложенията на държавните структури, демонстрират публични данни от предходната седмица. Това акцентира слабото доверие в частния бранш и принуждава NDRC да ускори финансовата поддръжка за плановете, осъществени от частни компании. 
За задачата ще бъде основан специфичен фонд от бюджета на централното държавно управление, който ще дава годишна поддръжка за 20 града с висок растеж на частните вложения. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР