В понеделник изтича срокът, даден от Министерството на правосъдието на

...
В понеделник изтича срокът, даден от Министерството на правосъдието на
Коментари Харесай

До понеделник партиите в РСМ излъчват представители в групата за конституционни промени

В понеделник изтича срокът, даден от Министерството на правораздаването на Република Северна Македония в писмо до институциите и политическите партии, за номиниране на представители в работната група за промени в конституцията, оповестява МИА.

Писмото е изпратено във вторник до кабинета на президента, Министерство на външните работи, Секретариата по европейските въпроси и парламентарно показаните партии, които би трябвало да отговорят най-късно до 10 април. За присъединяване в групата са поканени специалисти от региона на конституционното право. В четвъртък президентът Стево Пендаровски удостовери, че негов представител в работната група за промени в конституцията ще бъде професорът от Юридическия факултет Александър Спасов, който е и негов юридически консултант.

Вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич сподели, че най-късно до понеделник ще бъде несъмнено и оповестено името на представителя от Секретариата, който ще бъде включен в работната група за конституционни промени, написа Българска национална телевизия.

Маричич съобщи още, че това е доста значима работна група и се надява всички политически партии да излъчат собствен представител. Той ги прикани да вземат участие в диалога за процеса на конституционни промени, защото въпросът, както сподели, " рано или късно ще влезе в Народното събрание и политическите партии ще би трябвало да вземат отношение ".

По думите му в конституцията би трябвало да се промени преамбюлът и две точки, като се чака да бъдат вписани още три национални общности с изключение на българите.

След като на брифинг в Брюксел външният министър Николай Милков съобщи, че България би желала да взе участие в процеса, последва остра реакция от Министерство на външните работи на РСМ и президента Стено Пендаровски, които обявиха, че това е вътрешен въпрос.

Впоследствие Милков отговори, че не става въпрос за вмешателство във вътрешните работи на Скопие, само че че България няма да одобри никакви формулировки, които да отреждат на македонските българи статут, друг от този на останалите конституционно приети елементи от нации в Република Северна Македония.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР