В понеделник или вторник ще финализираме решението дали ще отидем

...
В понеделник или вторник ще финализираме решението дали ще отидем
Коментари Харесай

Асен Василев: Гоним 121 депутати заедно с ДБ - в коалиция или поотделно

" В понеделник или вторник ще завършваме решението дали ще отидем на избори с " Демократична България ", или сами " - това разгласи пред БНР съпредседателят на " Продължаваме проямната " Асен Василев.

Крайният период за регистрация за присъединяване на изборите е 17 август, тъй че решението би трябвало да бъде взето най-късно тогава.

" Миналата седмица се срещнахме. Погледнахме социологията. Тя демонстрира спад, в случай че се явим като коалиция. В момента изчакваме още една социология, поръчана от нас - малко по-широка, с външна страна и по-задълбочено направена. След това ще имаме отново диалози - в понеделник или вторник идната седмица - и ще вземем дефинитивно решение, " добави още някогашният вицепремиер и министър на финансите.

Василев обясни и какви са аргументите от " Продължаваме промяната " да подхождат деликатно към предлагането за коалиция:

" Няколко неща. Ние не сме дясна партия, а центристка, що се отнася до това по какъв начин се разходват средставата на страната. От дясната част на спектъра сме взели това, че не желаеме да се пипат данъчните ставки, желаеме да се резервира плоският налог и като цяло през самодейност на частния бранш да се случват нещата в страната. От лявата част обаче сме взели една много необятна обществена стратегия. Пенсиите за последните 12 месеца се усилиха със 167 лв., до момента в който за последните 12 години бяха нарастнали със 164. "

Съпредседателят на " Продължаваме промяната " уточни и разликите в политиките с Българска социалистическа партия: " Те желаят да се вдигнат налозите, желаят да се мине към напредничав налог. Имат много по-агресивна обществена стратегия, която би трябвало да бъде финансирана през по-агресивно облагане на жителите и компаниите. Ние сме срещу това - желаеме да запазим настоящото облагане и в границите на това, което създадем като въздържане на течове и така нататък да се влага в обществена стратегия. "

По всичко наподобява, че до предизборна коалиция няма да се реализира, само че Василев разясни, че формалното " не " ще бъде казано, когато е взето финалното решение:

" Когато вземем решението, в същия ден ще го кажем. Има вяра за коалиция дотолкоз, доколкото в предходния парламент в опита за сформиране на държавно управление не ни доближиха единствено 4 гласа. Тоест всеки глас и мандат е извънредно значим. От една страна има една доктрина, която поддържат редица политолози и социолози - че това ще сътвори един огромен политически индивид, ще се сътвори вълна и хората ще предпочетат спечелилия. От другата страна има наши гласоподаватели, които не харесват " Демократична България ", и противоположното. По редица аргументи, най-разнообразни. Въпросът е дали ще вземем повече депутати дружно или по настрана. "

Бившият финансов министър сподели още, че задачата на тези избори не е " Продължаваме промяната " да вземе най-вече гласове. " Нашата цел е да може да се образува болшинство от 121 депутата, което ясно да съобщи, че няма да работи с господин Борисов, че ще спре всички обири и няма да има троянски кон. Въпросът е по какъв начин тази цел може най-добре да се реализира. "
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР