В понеделник ГЕРБ ще внесе предложение в Народното събрание да

...
В понеделник ГЕРБ ще внесе предложение в Народното събрание да
Коментари Харесай

ГЕРБ внася предложение да не се провеждат търгове за студения резерв

В понеделник ГЕРБ ще внесе предложение в Народното събрание да не се организират към този момент търгове за леден запас. Това оповестиха ръководителят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов и енергийният министър Теменужка Петкова нa брифинг в Народното събрание. Темата бе повдигната малко преди този момент от водача на НФСБ и зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов, който изясни, че има подозрения за злоупотреби с парите, давани от страната за поддържане на леден запас на частни ТЕЦ-Варна, притежател в който е и Ахмед Доган, а това е и един от мотивите за упреците за връзки на властта с почетният ръководител на Движение за права и свободи и с Делян Пеевски. Симеонов сподели, че въпросът е бил обсъждан на съдружния съвет през вчерашния ден и е контрактувано сензитивно да се понижи размера на студения запас.

Доган стана мажоритарен притежател в ТЕЦ-Варна през септември, 2018-та година като закупи 70% от  компанията " Сигда ". Тя пък бе благосъстоятелност на фамилията на някогашния министър на превоза в кабинета " Орешарски ", Данаил Папазов. През 2017-та година " Сигда " купува ТЕЦ-Варна от тогавашния притежател, чешката компания CEZ, която към този момент беше дала поръчка, че желае да излезе от България.

След влизането на Доган в " Сигда ", останалите 30% от компанията продължиха да се държат от  двете деца на министъра на превоза в кабинета " Орешарски " Данаил Папазов - Станислав и Ивелина Папазови, които имат надлежно 16% и 14%.

ТЕЦ-Варна беше спряла работа още през 2015-та година, защото CEZ я считаше за стопански нежизнеспособна и генерираща единствено загуби. Новите притежатели обаче възобновиха активността й точно заради обстоятелството, че централата беше определена за даването на леден запас.

По думите на Николов, ръководещите ще се възползват от отворения законопроект за Закона за локалното самоуправление и локалната администрация и ще предложат посредством него енергийните промени сред първо и второ четене. Това предложение ще касае този временен интервал във връзка с провеждането на цялостна либерализация на пазара и ще подхожда на европейските условия.  

" В европейските правила няма опция да има такова директно възлагане и директно договаряне, всичко се прави на база на търгове и на най-хубави условия, с които евентуалните претенденти ще вземат участие в тази процедура ", разясни Петкова. 

" Студеният запас съществува в Закона за енергетиката през цялото време и той е наложителна европейска политика за сигурнност и нито една енергийна система няма по какъв начин да работи обикновено без да подсигурява своята сигурност във връзка с снабдяването с електрическа сила. Той би трябвало да бъде в границите на най-голямата единична мощ в електроенергийната система на страната. За България тази мощ е АЕЦ " Козлодуй ", най-голямата единична мощ е 1000 мегавата. Студеният запас, който е избран със заповед на министъра на съображение на закона, е до 650 мегавата приблизително годишно, т.е. ние сме под рекомендацията във връзка с този Студен запас ", изясни министър Петкова.

Цената на Студения запас е контролирана цена, и няма по какъв начин Електроенергийният систематичен оператор, който организира търговете за леден запас да даде цена по-висока от тази, която е определила КЕВР, разясни още тя.

" Едно от изискванията на Европейска комисия за цялостната либерализация на пазара и въвеждането на механизъм за потенциал е точно трансформирането и елиминирането на тази форма на Студен запас ", регистрира енергийният министър и напомни, че при последната смяна на Закона за енергетиката е записан крайния период за цялостната либерализация на пазара на едро, а точно 1 юли 2021 година

По отношение на частната ТЕЦ " Варна ", ръководителят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов разясни, че там се извъшват търгове, те се сформират с горна граница от КЕВР и това е 10 лева Под тези 10 лева участниците се съсетазават и това е видно и всеки може да го види. Тоест никой не е дал, не е взел и не е разпределил някакви мегавати.

Министър Петкова изясни, че едно от най-съществените неща, които стоят на дневен ред е въвеждането на механизма за потенциал на база на европейските регламенти.

" Механизмът за потенциал, по който България работи, и за който сега преговаряме с Европейска комисия е по този начин наречения " Пазарен механизъм за потенциал ", т.е. ние ще подкрепяме избрани производители на електрическа сила, по тази причина те да създават електрическа сила, и от една страна да подсигуряват ликвидност на пазара, от друга - да подсигуряват енергийната ни сигурност ", сподели още енергийният министър.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР