В понеделник Европейската комисия възнамерява да обсъди предоставянето на статут

...
В понеделник Европейската комисия възнамерява да обсъди предоставянето на статут
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен: Украйна има още много да направи, за да изпълни критериите на ЕС

В понеделник Европейската комисия има намерение да разиска даването на статут на претендент за участие в Европейски Съюз на Украйна, както и на Грузия и Молдова, заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Киев по време на взаимна конференция с президента на Украйна Володимир Зеленски, оповестява Руската работа на Би Би Си.

Както сподели Фон дер Лайен в Киев, самото решение по молбата на Украйна ще бъде взето не по-късно от края на идната седмица.

Въпреки това, даже и при позитивен отговор, това ще бъде единствено първата стъпка в доста дълъг развой .

Първо, всички 27 държави-членки на Европейски Съюз би трябвало да дадат единодушието си за даване на Украйна статут на претендент за участие в Европейски Съюз, след което ще стартират подробни договаряния за промените, които Киев ще би трябвало да приложи, с цел да извърши всички критерии за участие в Европейски Съюз.

В същото време фон дер Лайен, която посещава столицата на Украйна за повторно от началото на войната, не пропусна да подсети на Володимир Зеленски, че макар сполучливия прогрес на административните и други промени, към момента има доста какво да се направи .

" Въпреки че направихте доста за подсилване на правовата страна, са нужни и други промени, да вземем за пример за битка с корупцията ", акцентира ръководитвелят на Европейската комисия.

Самият Зеленски от своя страна се възползва от взаимната конференция, с цел да подсети още един път, че " задачата на Русия е цяла Европа, а Украйна е единствено първият стадий от тази експанзия ".

" Ето за какво позитивен отговор от Европейски Съюз на молбата на Украйна за присъединение към Европейски Съюз може да бъде и позитивен отговор на въпроса дали европейският план има бъдеще ", сподели президентът на Украйна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР