В понеделник двама мъже бяха арестувани по обвинение, че са

...
В понеделник двама мъже бяха арестувани по обвинение, че са
Коментари Харесай

Разбиха таен участък на китайската полиция в Ню Йорк

В понеделник двама мъже бяха задържани по обвиняване, че са помогнали за основаването на скришен полицейски сектор в Ню Йорк от името на китайското държавно управление, а към три дузини чиновници на националната полиция на Китай бяха упрекнати в потреблението на обществени медии за тормоз на дисиденти в Съединени американски щати, оповестиха управляващите в понеделник, представени от организация AP.

Случаите са част от поредност правосъдни преследвания на Министерството на правораздаването през последните години, ориентирани към спиране на напъните на китайското държавно управление да локализира в Америка продемократични деятели и други лица, които намерено подлагат на критика политиката на Пекин, и да потиска техните изявления.

Едно от трите каузи, оповестени в понеделник, се отнася до локален клон на китайското министерство на публичната сигурност, който е работил в офис постройка в квартал „ Китайски квартал “ в Манхатън, преди да бъде закрит предходната есен на фона на следствие на ФБР. Според Министерството на правораздаването двамата задържани са работили под управлението и контрола на китайски държавен чиновник и са изтрили от телефоните си връзката с този чиновник, откакто са научили за следствието на ФБР, като явно са се пробвали да попречват следствието.

Въпреки че се счита, че Китай разполага с секрети полицейски постове в страни по целия свят, чиновници на Министерството на правораздаването обявиха, че тези арести са първите по рода си в света.

„ Това е жестоко нарушаване на националния ни суверенитет “, съобщи Майкъл Дрискол, началник на полевия офис на ФБР в Ню Йорк, на конференция, на която бяха оповестени случаите.

Мъжете, разпознати като „ Хари “ Лу Джианван, на 61 година, от Бронкс, и Чен Дзинпин, на 59 година, от Манхатън, и двамата американски жители, бяха задържани в домовете им в понеделник сутринта. Адвокатът на Лу отхвърля коментар. Адвокатът на Чен получи известие по електронната поща с молба за коментар.

В нито един миг мъжете не са се записали в Министерството на правораздаването като сътрудници на непознато държавно управление, обявиха представители на американските правоприлагащи органи. И макар че тайният полицейски сектор е правил някои съществени услуги, като да вземем за пример е помагал на китайски жители да възобновят китайските си шофьорски книжки, той е изпълнявал и по-„ злокобни “ функционалности, в това число е помагал на китайското държавно управление да открие продемократичен деятел от китайски генезис, живеещ в Калифорния, споделят чиновниците.

„ Ню Йорк е дом на най-хубавите в Ню Йорк: полицията на Ню Йорк “, съобщи прокурорът Брин Пийс, върховен федерален прокурор в Бруклин, чиято работа е завела делата. „ Не се нуждаем и не желаеме скришен полицейски сектор в нашия популярен град. “

През последните години чиновниците на Министерството на правораздаването отдават приоритет на преследването на по този начин наречените „ транснационални репресии “, при които задгранични държавни управления работят за идентифициране, заплашване и заглушаване на дисиденти в Съединени американски щати.

Знаково дело, обвързвано с Китай, беше оповестено през 2020 година, когато Министерството на правораздаването упрекна повече от половин дузина души, че са работили от името на китайското държавно управление в акция за напън, целяща да принуди търсен от Пекин мъж от Ню Джърси да се върне в Китай, с цел да му бъдат повдигнати обвинявания. През януари Министерството на правораздаването повдигна обвинявания на трима мъже в хипотетичен скрит план, зародил в Иран, за убийството на ирански американски създател и деятел, който се е оповестил против нарушаванията на човешките права там.

„ В Америка законът пази всички нас еднообразно от гонене, принуждение и закани за принуждение “, съобщи Дейвид Нюман, почитан чиновник в отдела за национална сигурност на Министерството на правораздаването.

„ Тъй като властническите държавни управления – без значение дали става дума за КНР, Русия, Иран или други страни – стават все по-нагли в напъните си да потъпкват правата и свободите, които са в основата на нашата народна власт, Министерството на правораздаването ще удвои напъните си за отбрана на нашата народна власт, нашите демократични институции и нашия суверенитет “, сподели Нюман, употребявайки акронима за Китайската национална република.

В рамките на обособена скица, оповестена в понеделник, Министерството на правораздаването упрекна 34 чиновници на Министерството на публичната сигурност в основаването и потреблението на хиляди подправени сметки в обществените медии в Twitter и други платформи за тормоз на дисиденти в чужбина.

Прокурорите настояват, че всички обвинени, които са били част от профилирана работна група, работеща в полицейско институция в Пекин, са употребявали обществените медии и за разпространение на агитация на китайското държавно управление по тематики, включващи митингите против расовото правораздаване в Съединени американски щати, войната на Русия против Украйна и проблемите с човешките права в Хонконг. Всички обвинени остават на независимост и се счита, че живеят в Китай.

Освен това в понеделник прокурорите оповестиха, че осем китайски държавни чиновници, за които се счита, че сега живеят в Китай, са упрекнати, че са наредили на чиновник на американска телекомуникационна компания да отстрани китайски дисиденти от платформата на компанията.

Джин Синдзян, прочут също като Джулиън Джин, някогашен изпълнителен шеф на основаната в Китай компания Zoom, е измежду 10-те души, упрекнати в променена тъжба. Първоначално той е упрекнат през декември 2020 година, когато управляващите настояват, че се е опитал да прекъсне серия от срещи на Zoom през май и юни същата година, които са били предопределени за отбелязване на клането на площад Тянанмън през 1989 година

По това време Джин е служил като съществена връзка на Zoom с китайските държавни правоприлагащи и разследващи служби, като постоянно е отговарял на претенции на китайското държавно управление за преустановяване на срещи и блокиране на консуматори на платформата за видеокомуникации на Zoom, настояват управляващите.

Китайските управляващи отхвърлят ​​съществуването на така наречен „ секрети полицейски сектори “ в чужбина. Освен в Съединени американски щати следствия се водят и в Нидерландия, Германия.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР