В понеделник бяха измерени температурни рекорди в страната, в София

...
В понеделник бяха измерени температурни рекорди в страната, в София
Коментари Харесай

Рязка промяна във времето, идва седмица със студ и дъжд

В понеделник бяха измерени температурни върхове в страната, в София оптималната температура доближи 30 градуса, това е лятна температура и рядко се мери през април. Първите 16 дни от този месец са рекордно топли, в столицата междинната денонощна температура трансферира 15,4 градуса, което евентуално е рекордна стойност за дълги години обратно.

Но следва основна смяна на времето и от лято ще се гмурнам напряко в нещо като късна есен, с детайли на зима.

От северозапад презЦентрална Европа към Балканите се насочвастуден въздух образуван над северни ширини. Заради характерното разположение на центровете на високо и ниско налягане, този леден въздух гладко и бързо се спуска и към нашата страна. Това ще е началото на интервал отоколо една седмица, в който ще забележим доста намаляване на дневните температури и много превалявания от дъжд, а в планините и от сняг.

Промяната започватази нощ, когато от северозапад ще стартирани валежи, тук-там евентуално съпроводени и от гръмотевици. В сряда студеният фронта последователно ще се придвижва от северозапад на югоизток и по него ще паднат и основни превалявания, вероятни са гръмотевични стихии, времето ще се утежни значително, най-късно в източните и югоизточни елементи на страната. На запад ще стартира да става студено и към този момент към края на деня температурите по високите западни полета, в това число и в София доста ще се намалят.

В четвъртък ще сме под въздействието на циклон и валижитеще са на доста места, сняг ще вали в по-високите планински елементи, дъжд в равнините на страната. На места са вероятни и основни превалявания - следете краткосрочните прогнози на НИХМ.

Ако ще пътувате в планинските региони имайте едно на разум, разходките във високите пленински елементи не са целесъобразни.

В петък времето за малко ще се стабилизира, преваляванията ще са на по-малко места, само че в събота към стрната ще се приближи и ще минава нов средиземноморски циклон. Температурите още ще се намалят, защото от североизток ще нахлува и по-студен въздух.

В събота се очакават основни, тук-там проливни превалявания от дъжд, в равнините, и от сняг в планините.Главно на юг и изток. Много съществено ще се утежни ситуацията в рило-родопската област. Там се чакат основни превалявания от сняг, формиране на нова снежна завивка и съществени затруднания в трнанспорта. Затруднения в превоза са вероятни и през старопланинските проходи.

В събота следобяд и вечерта, съгласно прогнозите на синоптичните модели с днешна дата, над Източна и Североизточна България ще се сътвори тежка синоптична конюнктура. Центърът на циклона ще се предвижва през Черно море към Крим, от североизток вятърът ще се усили до плевел, ще има значителни превалявания от дъжд по цялото крайбрежие, както и в огромни елементи от Добруджа и цяла Североизточна България. Ако тази синоптична конюнктура се осъществя, там, както и в планините на Южна България, ще паднат огромни количества дъжд - евентуално до 60 - 80 литра на кв. метър. В композиция с преваляванията, температурите ще се намалят още и в събота е допустимо да забележим и превалявания от сняг в по-ниските места. Например в южните квартали на София - Бояна, Княжево, Симеоново и други В региона на Самоков, моделите даже демонстрират снежна завивка от над 10 см. Да забележим.

В неделя остава студено, преваляванията би трябвало да са на по-малко места.

В петък на съвещанието на Синоптичната комисия ще имаме цялостна изясненост за обстановката в събота. За момента наподобява да е в действителност сложна.

В началото на идната седмица също ще е студено за април, ще превалява дъжд, а към вторник - сряда е допустимо нов средиземноморски циклон да донесе още превалявания и неприятно време.

Освен нашата страна неприятното време ще обхване Балканите - в планините на Босна и Херцеговина ще вали изобилен сняг, сняг ще вали и в Румъния, а в Централна Европа температурите няма да са по високи от 6 - 8 градуса денем.

В региона на София през идната една седмица, най-малко до другата сряда, ни чака студено и тъмно време, дневните температури ще се двоумят в интервала 4 - 10 градуса, в другите дни, тъй че чувството за закъсняла зима ще е осезаемо.

Заради това предстоящо утежняване на времето ще се основат и по-тежки пътни условия. Бъдете деликатни, изключително в планините, в случай че ви следва пътешестване, тук-там там ще е зима, карайте деликатно, не предпиемайте непотребни пътувания. Следете краткосрочните прогнози на НИХМ.

Глобалната приземна температура остава на практика без смяна - 14,56 градуса, съгласно профилирания уебсайт temperature.global - това е с 0.56 градуса по-висока температура от признатата за междинна приземна световна температура от 14 градуса.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР