В понеделник България ще има редкия шанс да попадне във

...
В понеделник България ще има редкия шанс да попадне във
Коментари Харесай

Ердоган – силният човек край Босфора

В понеделник България ще има редкия късмет да попадне във фокуса на международните медии. Поводът за това е срещата във Варна сред европейския хайлайф и президента на Турция Реджеп Ердоган. Тази среща ще наподобява на вървене по фино въже, а огромната цел е въжето да не се скъса.

При най-хубавия сюжет самочувствието на Анкара, че някой ден ще стане член на Европейски Съюз ще бъде подхранено, а в подмяна – мигрантите ще останат в лагерите в Турция. Реджеп Ердоган обаче е непредвидим състезател.

Диктатор или всеобщ любим? Диктатор и всеобщ любим? Международният редактор Валентин Костов ни напомня кой е турският президент.

След преврата през юли 2016 година Реджеп Тайип Ердоган мачка със желязна ръка и гони до дупка всеки инакомислещ. Самият той също знае какво е затвор. Още като кмет на Истанбул в края на 90-те години е наказан на 4 месеца зад решетките поради прочитането на публично място на ислямско стихотворение.

И въпреки да потегля от ислямиската Партия на благоденствието на Неджметин Еербакан, откакто основава по-умерената Партия на справедливостта и развиването през 2001 година Ердоган съумява да сдобри проевропейските упоритости на страната с ислямските корени на обществото. И от този момент до през днешния ден печели всички вероятни избори.
Това му дава самочувствието на общественик, който желае повече пълномощия по конституция и може да води страната по път, който той си е избрал.

Сложните връзки с Европа

Откакто Eрдоган е министър председател, а по-късно и президент, Турция изплати 16-те милиарда дълг към МВФ и от дебитор към този момент е чист донор на фонда. През последните години приюти над 3 милиона бежанци от Сирия и получи заричане от Брюксел за финансова помощ, с цел да не ги пуска към границите на Европа. Условието – Европейски Съюз да показа разноските за тях.

„ В понеделник ще се срещнем с тях във Варна и ще беседваме. Какво ще им кажем ли? Ще им покажем цялата картина с бежанските лагери и ще им кажем: в случай че желаете да ни помагате финансово за бежанците, направете го. Ако не желаете – бъдете почтени и го кажете”, съобщи Ердоган.

--> Той чака едни обещани 3 милиарда евро. Бежанците са разменна монета в сложния разговор на турския президент с Европа. Диалог, в който Ердоган постоянно не си мери думите. " Днешна Европа е жестоката, фашистка Европа от времето на Втората международна война ", сподели той доскоро повече от година.

Турция без граници?

Турският водач все по-често напомня, че географските граници на днешна Турция са надалеч по-малки от границите в неговото сърце, където са Мосул, Сараево и … Кърджали.

„ Тези градове физически са ситуирани в рамките на други страни, само че те са част от нашата душа. В нашето сърце. Половината ни сърце е в Истанбул. Другата – са Балканите. Физическите граници са радикално разнообразни от тези на душата ни”, счита Ердоган.

Без никакво подозрение може да се каже, че на изборите следващата година Реджеп Тайип Ердоган ще завоюва втори президентският мандат. И ще ръководи 80-милионната страна, към този момент като президентска република, до 2024 година

Кой ще седи на електрическия стол

Реджеп Ердоган няма да отстъпи от позициите си, ще държи на това, което желае и най-вероятно ще го реализира. Това е мнението на специалиста по сигурността и народен представител от Българска социалистическа партия Славчо Велков. В студиото на „ Тази събота” той разяснява, че най-вероятно турският президент ще желае облекчение на митническия режим и изискванията за визи.

„ Европа не си е затворила необятно очите пред това, което се случва в Турция. Неизвестен брой публицисти, само че сигурно над 100 са в турски затвори поради това, че са изказвали друго мнение. Ако тези въпроси за демокрацията в Турция, за отношението към Гърция, за проблемите около Кипър бъдат заложени, това няма да бъде прелестно за господин Ердоган и в най-неловко състояние ще се намира българският министър председател, тъй като той е основател и той е виновен за резултата от срещата”, акцентира Велков.

Според него Бойко Борисов може да се окаже в неудобно състояние и в случай че Реджеп Ердоган преповтори тезата си за „ потиснатите и угнетени братя” на турския народ в български градове като Кърджали.

По думите му „ стратегия минимум” е усмиряване на връзките сред южната ни съседка и Европейски Съюз.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР