В понеделник, 9 януари, на Слънцето е избухнало мощно изригване.

...
В понеделник, 9 януари, на Слънцето е избухнало мощно изригване.
Коментари Харесай

Най-мощното слънчево изригване: НАСА показа мащабната експлозия ВИДЕО

В понеделник, 9 януари, на Слънцето е избухнало мощно изригване. То е от клас X1.9 и е почнало в 21:37 ч. Пикът му доближи в 21:50 и завърши в 21:57. Както означават учените, това е 15-то слънчево изригване през този ден.

Още на 6 януари най-мощното допустимо слънчево изригване, изригване от клас X, се случи в слънчево леке ​​AR3182. Космическият транспортен съд Solar Dynamics Observatory направи поредност от изображения на това огромно събитие на Слънцето и ги изпрати на Земята, пише Space.



Космическият транспортен съд на НАСА снима изображения на най-силното слънчево изригване от клас X, което провокира малко спиране на тока на Земята  Снимка: NASA

Слънчевите изригвания са мощни прояви на сила, които могат да бъдат съпроводени и от изхвърляне на плазма в космоса. Те се появяват в специфични области на нашата звезда, наречени слънчеви петна. Слънчевите изригвания пораждат, когато магнитната сила се натрупва в слънчевата атмосфера и се освобождава като мощен изблик на електромагнитно лъчение.


Снимка: NASA

Sunspot AR3182 се появи неотдавна, само че към този момент е претърпял най-мощното допустимо изригване на Слънцето, което принадлежи към клас X. Този клас е петият и финален най-мощен за слънчеви изригвания, съгласно признатата подредба.


Снимка: NASA

Учените класифицират това освобождение на сила на Слънцето като изригване от клас X1.2. Това значи, че това е много умерено огнище, макар че няма числено ограничаване за такива освобождавания на сила в този клас. Тоест на Слънцето могат да се появят и изригвания от клас X10 и клас X50, макар че последните в никакъв случай не са следени. Що се отнася до другите типове слънчеви изригвания, те могат да бъдат номерирани единствено от 1 до 9, което демонстрира равнището на тяхната мощ.


Това освобождение на сила на Слънцето учените класифицират като изригване от клас X1.2. 
Снимка: NASA

Слънчевите изригвания и изхвърлянето на коронална маса могат да повлияят на радиокомуникациите, електрическите мрежи и навигационните принадлежности на Земята, както и да причинят геомагнитни стихии. Що се отнася до това слънчевото изригване, единствено малко количество плазма избяга в космоса вследствие на това събитие, само че мощен поток от сила, който доближи Земята за 8 минути на 6 януари, докара до малко спиране на радиото в южната част на Тихия океан.


Снимка: NASA

Учените предвиждат, че това слънчево леке ​​може да провокира друга серия от изригвания от клас X в близко бъдеще. Въпреки че не е известно дали тези енергийни освобождавания ще бъдат съпроводени от големи плазмени освобождавания, които могат да причинят още повече щета на нашата планета.

Много мощна избухлива интензивност на Слънцето беше следена от галактическия транспортен съд Solar Dynamics Observatory, който направи серия от зашеметяващи изображения на слънчево изригване. Някои от тези изображения са направени, с цел да се сътвори малко видео, показващо слънчевата интензивност.



Космическият транспортен съд Solar Dynamics Observatory е оборудван с няколко мощни инструмента за наблюдаване на Слънцето при разнообразни дължини на светлинните талази. Тези данни оказват помощ на учените да схванат по-добре процесите, протичащи на Слънцето.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР