В понеделник, 8 юли, от 11.00 часа, омбудсманът Мая Манолова

...
В понеделник, 8 юли, от 11.00 часа, омбудсманът Мая Манолова
Коментари Харесай

Мая Манолова представя новия съвет за наблюдение на хората с увреждания

В понеделник, 8 юли, от 11.00 часа, омбудсманът Мая Манолова ще показа в институцията новия Съвет за наблюдаване на и за хората с увреждания, оповестиха от пресцентъра на омбудсмана.

Съветът е мониторингов орган, който по силата на Закона за хората с уврежданията /ЗХУ/ има за задача да реализира наблюдаване за използването на политиките за отбрана правата на тази уязвима група от обществото у нас, както и да съблюдава осъществяването в най-пълна степен на Конвенцията на Организация на обединените нации за хората с увреждания.

Омбудсманът ще разгласи целите и първите стъпки в работата на Съвета за наблюдаване. На фокус ще бъдат редица настоящи проблеми пред жителите с увреждания и техните близки, като включването в механизма персонална помощ, асистентските услуги за възрастните хора след 31 август т.г., финансовата поддръжка по ЗХУ, здравната експертиза и други

Манолова към този момент сигнализира, че Законът за персоналната помощ, който бе главен акцент в митинга на майките на деца с увреждания и в работата на институцията през 2018 година, не се познава и не се коментира в задоволителна степен от обществените служащи към отрасловото министерство. Това слага в риск приемането на асистентска поддръжка от нуждаещите се хора с увреждания, на което публичният медиатор изрично се опълчва.

Припомняме, че омбудсманът е първият ръководител на този нов орган и като подобен е претрупан с функционалността да конституира Съвета. По ЗХУ мониторинговият орган се състои от 9 членове - двама представители, избрани от омбудсмана на Република България – Мая Манолова и Диана Ковачева, двама представители, избрани от ръководителя на Комисията за отбрана от дискриминация – Ана Джумалиева и Баки Хюсеинов, един представител на академичната общественост, избран от Българската академия на науките – Стоян Ставру, както и четирима представители на организациите на и за хората с увреждания, избрани от тях.

На 28 юни 2019 година, омбудсманът разгласи резултатите от гласуването на организациите на и за хората с увреждания, които участваха в процедурата за избор на представители на Неправителствени организации в Съвета за наблюдаване. Общо 34 организации подадоха документи и предложиха 11 претенденти за членове. Специално основана от омбудсмана Комисия, преброи на обществено съвещание гласовете, като най-вече поддръжка получиха Васил Долапчиев, Весела Одажиева, Ива Поповска и Илиана Малинова.

Мая Манолова акцентира, че ще държи на публичността и прозрачността в работата на Съвета за наблюдаване и че той няма да бъде привилегия за избрани лица от неправителствените организации, които ще бъдат показани в него, в това число и за специалистите от нейния екип.

„ Ще държа всеки един, за който обсъжданата тематика е значима, който е приел като своя идеята на хората с увреждания, по тази причина да бъдат осъществени в цялостен размер техните права, да се усеща част от този екип, или най-малко до момента в който аз съм ръководител на органа за наблюдаване “, подчертава Манолова и разгласи, че ще предложения всичките номинирани 11 претенденти за членове на Съвета.

На учредителното съвещание са поканени представители на виновните институции и организации на и за хората с увреждания – вицепремиерът по икономическата и демографската политика, министърите на финансите, на труда и обществената политика, на опазването на здравето, ръководителят на парламентарната комисия по труда, обществената и демографската политика, Комисията за отбрана от дискриминация, Агенцията за обществено подкрепяне, Агенцията за хората с увреждания, Националното съдружие на общините в Република България, Българската академия на науките, представители на организации на и за хората с увреждания и други /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР