В понеделник (17 януари) Българската народна банка пуска в обращение

...
В понеделник (17 януари) Българската народна банка пуска в обращение
Коментари Харесай

БНБ пуска сребърна монета за 150 години от рождението на Гоце Делчев


В понеделник (17 януари) Българската национална банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тематика „ 150 години от рождението на Гоце Делчев “. Цената на монетата е 108 (сто и осем) лв., оповестиха от централната банка, към която е и Монетният двор на България.

Изображението на монетата е взето от преписка на идеолога на македоно-одринските революционни комитети от 1901, която се съхранява в Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий ".

Ето част от текста в брошурата, с която идва монетата:

Роден в Кукуш(днешния Кликис в Гърция), той учи в родни си град и в Българската мъжка гимназия в Солун, а след това във Военното учебно заведение в София(1891), само че поради присъединяване си в социалистически кръжок е изключен и от 1894 година е преподавател в Щип.

Там той среща Даме Груев, който го приобщава към Вътрешната македоно-одринска революционна организация(ВМОРО). Гоце основава канали за прекачване в Македония на ли литература, куриери и оръжие и укрепва мрежата на ВМОРО, по време на Солунския й конгрес(1896) взе участие в изработването на учредителен правилник и устав.

България тачи паметта на Гоце Делчев и през днешния ден името му носят град и села в Пиринска Македония, булеварди и улици в цяла България, учебни заведения, библиотеки, читалища, фолклорни ансамбли и хорове.

Страст за колекционери

Пускането на всяка една монета от стран на Българска народна банка провокира голям интерес от страна на колекционерите. За последно подобен епизод имаше ноември предходната година, когато монетата с лика на бележития композитор Панайот Пипков докара до касите на централната банка стотици души от цялата страна.
Снимка: Ладислав Цветков

Тиражът на монетата бе бързо привършен и въпреки да се продаваше за 36 лева, няколко дни по-късно, в интернет пространството може да се видят към този момент предложения на тройни и четворни цени.

В някой от групите на нумизматите в обществените мрежи към този момент се наддава какъв брой време преди отварянето на касите, което е в 8:30 часа, ще са първите наредили се за скъпия образец.

Монетата може да бъде открита и офисите на някои от комерсиалните банки.

В интервала от 17 до 19 януари 2022 година в това число всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската национална банка до 2 броя монети, след което възпоменателната монета „ 150 години от рождението на Гоце Делчев “ ще се продава без ограничавания, излиза наяве още от известието на Българска народна банка.

На 24 януари Българска народна банка ще пусне и медна монета с лика на актрисата Стоянка Мутафова (1922-2019). Тя ще е с номинал от 2 лева и ще се продава за 30 лева от Българска народна банка.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР