В понеделник, 17 декември, ще се проведе заседание на Съвета

...
В понеделник, 17 декември, ще се проведе заседание на Съвета
Коментари Харесай

Съветът за сигурност на ООН ще заседава заради Косово

В понеделник, 17 декември, ще се организира съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за Косово. Това оповестява ТАСС, представена от „ Фокус”.
" Групата западни страни не оспорват значимостта на свикването на това съвещание, само че оферират то да се състои при закрити порти ", отбелязва същият източник, като прибавя, че не е реализиран консенсус по този въпрос.
Дипломатически източник добави, че Русия и Сърбия са поискали да се организира съвещание " поради създалата се обстановка, откакто Народното събрание в Прищина реши да трансформира Косовските сили за сигурност в войска ", обратно на Резолюция 1244, която планува единствено наличието на интернационалните сили в Косово.
Според ТАСС сръбският президент Александър Вучич би трябвало да пътува до Ню Йорк.
Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутиереш е угрижен от известието на Народното събрание на Косово за приемането на три законопроекта, ориентирани към основаването на лична войска, заяви в това време РИА Новости. Депутатите от самопровъзгласилата се република утвърдиха в петък пакет от законопроекти за трансформирането на леко въоръжените косовски сили за сигурност в пълноправна войска. Предвижда се въоръжените сили на Прищина да се състоят от пет хиляди военнослужещи и три хиляди резервисти.
Сръбското държавно управление осъди военната самодейност в Прищина, министъра на външните работи Ивица Дачич съобщи, че Белград ще изиска привикване на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР