В помощ на тежко болната Светла Дуева ще бъде Великденският

...
В помощ на тежко болната Светла Дуева ще бъде Великденският
Коментари Харесай

Великденски базар помага на жена, която се бори за глътка...

В помощ на тежко болната Светла Дуева ще бъде Великденският базар, проведен от храма „ Свети Харалампий “ в Септември, заяви отец Йордан Василев. Жената е на 47 години, само че в доста тежко положение - не може да диша независимо. На дихателен уред е от 16 години. В последните 9 е на легло.

В момента за следващ път е в Интензивното поделение на Областната болница, откакто спряла да диша - апаратът <210> е прекомерно остарял, амортизиран и не смогва, описа братът на Светла - Стоян Кътев. Подобни сериозни обстановки с нея не са една и две...

„ Липсата на рехабилитация докара сестра ми до това положение, споделя мъжът. Мускулите <210> атрофираха, обездвижи се напълно. Вече и ръцете си мъчно мърда. Търсили сме експерти под дърво и камък - от Септември през Пазарджик, та до София и съвсем всички лечебни заведения в България - не сме спирали да търсим! Сестра ми е тежък случай, по тази причина бързо се отхвърлят. Като я вземат в болница, я отпращат единствено след седмица без резултат - пътеката завършила. Преди 4 години до Ловеч стигнахме. Там един кинезитерапевт съумя малко да я пораздвижи и да <210> помогне да смъкна част от тежестта си, тъй като поради залежаването беше понапълняла. Но и той не реализира каквото искаше “.

Диагнозата е миопатия. Жената също споделя, че никой не желае да я лекува, тъй като това коствало прекомерно скъпо. Доскоро не си е и помисляла да търси помощ нито от организации, нито от жители, тъй като до октомври 2017 година даже нямала сложена диагноза. В здравната <210> документи пишело единствено „ хронична обструктивна белодробна непълнота “. Едва през 2018-а съумяла да мине пред ТЕЛК и да получи най-малко пенсия, а това закъснение станало причина за струпване на задължения.

Припомняме, че откакто сама разгласява предходната година вик за помощ във Facebook, на него се отзоваха кметът на града Марин Рачев и депутатката Даниела Малешкова. Купени са акумулатори, които обаче не проработили. Беше проведен и концерт в поддръжка на фамилията.

Болестта е провокирана от тежки пневмонии и натравяне от токсични изпарения. Светла се нуждае от финансова помощ, защото би трябвало да купи нова батерия за апарата си, овлажнител за въздуха, консумативи.

Братът споделя, че макар тежкото си състояние Светла не губи мощ на духа. Като <210> звънне да попита по какъв начин е, постоянно дава отговор: „ Добре съм, нищо ми няма. Чайче си имам, пийвам си, какво ми би трябвало повече? “. Когато съгражданите <210> почнали да събират дарения за нея предходната година, споделила, че <210> е неловко да одобри -можело да има и по-нуждаещи се от нея. В последна сметка склонила, само че с купените чисто нови акумулатори изненадващо апаратът отказал да работи. Оказало се, че е направена отбрана с чип и поради нея може да бъде захранван единствено с истински акумулатори, а за момента такива не може да се намерят. Нов уред пък коства десетки хиляди $ - непостижима за околните на дамата цена, тъй че са нужни още средства. Много пари са нужни и за рехабилитация и скъпоструващи поддържащи медикаменти. Семейството е признателно на всяка оказана поддръжка.

За следващ път се разчита на положителни хора, с цел да бъде непокътнат животът на Светла.

Докторите се учудват на издръжливостта на дамата. При прегледи декларират, че има доста здрав организъм. За нея към момента има вяра, в случай че <210> се подаде ръка!

В храма към този момент има каса за дарения.

БАНКОВА СМЕТКА
Банка ДСК – ЕАД

Титуляр на сметката: Светла Иванова Дуева

IBAN BG66STSA93000001266013
BIC STSABGSF
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР