В полунощ започна предизборна тишина в Черна гора преди утрешните

...
В полунощ започна предизборна тишина в Черна гора преди утрешните
Коментари Харесай

Започна предизборната тишина в Черна гора преди предсрочните парламентарни избори

В среднощ стартира предизборна тишина в Черна гора преди утрешните предварителни парламентарни избори, до които се стигна, откакто две държавни управления бяха свалени с избор на съмнение предходната година, а за трето не бе реализиран консенсус.

Предизборната тишина ще продължи до 20 часа локално време (21 часа българско време) в неделя.

През този интервал e неразрешена предизборната пропаганда, провеждането на предизборни манифестации и публикуването на оценката за изборните резултати.

Право на глас имат на 542 000 гласоподаватели по данни на министерството на вътрешните работи, а секциите ще са отворени от 7 до 20 часа (8-21 часа българско време).

За гласовете на черногорците се борят 15 политически обединения, само че съгласно анкетите и анализаторите, никоя  няма да успее да получи болшинство в Народното събрание, формиран от 81 народни представители, написа Българска телеграфна агенция.

Най-голям късмет за триумф има обединението към проевропейско придвижване „ Европа в този момент “ на новоизбрания президент Яков  Милатович  - към 29 % съгласно изследване от май на неправителствената организация CEDEM. Водач на листата е другият водач на групировка -  Милойко Спаич. Двамата бяха министри в първото държавно управление след изборите през 2020 години, след които Демократичната партия на социалистите (ДПС) на някогашния черногорски президент Мило Джуканович мина в съпротива да първи път от към 30 години.

Очакванията са, че изборите ще отредят втора позиция на обединението към Движение за права и свободи (24 % съгласно анкетата на  CEDEM), която също  е за допустимо най-бързо присъединение на Черна гора към Европейски Съюз. Движение за права и свободи влиза в изборната конкуренция с подмладен състав. Коалиционната изборна листа  е управлявана от 35-годишния Даниел Живкович, който сега  е и краткотраен партиен водач след отдръпването  на Джуканович. 

На тези избори в коалиция се явяват гражданското придвижване УРА на премиера Дритан Абазович и Демократите на някогашния ръководител на Народното събрание Алекса Бечич. Преценките за тях са, че могат  да вземат към 15 %  от гласовете. 

Проруският и просръбски Демократичен фронт, който беше в основата на съставянето държавното управление  след изборите през 2020 година, също би получил поддръжка от към  13 % от гласовете, само че се разпадна през май. Движението за смяна реши да се яви независимо, а останалите две партии - Нова сръбска народна власт (НОВА) и Демократична национална партия (ДНП), се явяват дружно.

Изпълнителната директорка на черногорската неправителствена организация Център за мониторинг и изследвания Ана Ненезич сподели пред организация МИНА, че в предизборната акция са доминирали икономическите  теми, което е било предстоящо предвид на повишената известност на придвижването “Европа в този момент ”, което базира политическите си оферти основно на икономическите въпроси. Според нея множеството от останалите  партии са се приспособили към този модел, вярвайки, че това е рецепта, която  може да им помогне да вдигнат известността си и да усилят % на поддръжката за тях.

Липсата на визия и фокусът върху икономическата популистка изразителност  обаче доведоха до странна обстановка на наддаване коя партия може да предложи по-високи заплати и пенсии без съответни проекти и действителни способи за реализиране на тези обещания, оцени Ненезич.

По думите й акцията значително се е отдалечила от въпроса за самоопределението, т.е. дали жителите на страната се дефинират като черногорци или като сърби. Черногорското общество от години е поделено на прочерногорско, държащо на цялостната самостоятелност на Черна гора, и просръбско, което е за тесни връзки с Белград.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР