В полунощ беше открита предизборната кампания за парламентарните избори на

...
В полунощ беше открита предизборната кампания за парламентарните избори на
Коментари Харесай

Стартира предизборната кампания за парламентарните избори на 2 април

В среднощ беше открита предизборната акция за парламентарните избори на 2 пари. Откриването е тъкмо 30 дни преди изборния ден. Кампанията ще завърши Тя ще завърши в 24 часа на 31 март.

За гласа на гласоподавателите на 2-и април ще се състезават общо 14 партии и 7 обединения и 5 621 претенденти за депутати. В няколко региона са издигнати и самостоятелни претенденти.

Предизборната акция се води на български език. Предизборните събрания са обществени, като за реда при провеждането им дават отговор уредниците и органите на Министерството на вътрешните работи. Събранията се провеждат според Закона за събранията, митингите и манифестациите.

„ Предизборна пропаганда “ е апел за поддръжка или за неподкрепа на претендент, партия, коалиция или предприемчив комитет при присъединяване в изборите за народни представители на 2 април 2023 година

Наименованието и знаците на партия и коалиция, сложени върху предмети, в които не се съдържа апел за поддръжка, не се считат за пропаганда по смисъла на кодекса.

Гражданите, партиите, обединенията, инициативните комитети, претендентите и покровителите имат независимост на изложение и на предизборна пропаганда в джука и писмена форма на предизборни събрания, както и посредством доставчиците на медийни услуги.

Забранява се предизборна пропаганда 24 часа преди изборния ден и в изборния ден.

Също по този начин се не разрешава унищожаването и заличаването на пропагандни материали, сложени по избрания в Изборния кодекс ред, до привършване на изборите; публикуването и излъчването на анонимни материали, свързани с предизборната кампания; потреблението на пропагандни материали, които заплашват живота и здравето на жителите, частната, общинската и държавната благосъстоятелност и сигурността на движението; потреблението на пропагандни материали, които накърняват положителните нрави; потреблението на пропагандни материали, които накърняват достойнството и положителното име на кандидатите; потреблението на пропагандни материали, съдържащи герба и/или знамето на Република България и/или на непозната страна, както и религиозни знаци или изображения; потреблението на държавния и общинския превоз за предизборна агитация; провеждането на предизборна пропаганда в държавни и общински институции, институции, държавни и общински предприятия и в търговски сдружения с повече от 50 на 100 държавно или общинско присъединяване в капитала; провеждането на предизборна пропаганда на работните места от лица на изборна служба в синдикалните и работодателските организации; предизборна пропаганда от чиновници на вероизповеданията; слагането на пропагандни материали на партии, обединения и инициативни комитети в изборните пространства, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на постройката, в която е изборното помещение, през изборния ден и до края на гласуването; в комерсиална реклама да се насочат политически внушения в изгода или във щета на една или друга партия, коалиция или предприемчив комитет или претендент.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР